U Parku prirode Papuk otvoreno Kamp-odmorište Duboka

Foto: pp-papuk.hr

Kamp-odmorište Duboka u Parku prirode Papuk, kapaciteta 96 gostiju, ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna, u petak je svečano otvoreno za prihvat posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmorište je smješteno u Velikoj, na južnim obroncima Parka, ima 32 smještajne jedinice od kojih je 11 opremljeno električnim i vodovodnim priključcima za kamper vozila, a prostire se na 8 tisuća četvornih metara.

Izgradnja kampa financirana je kroz projekt PARCS sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš, čiji je korisnik Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

„Park prirode Papuk godišnje privuče oko 150 do 200 tisuća posjetitelja, a svi oni su u parku, zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, boravili samo jedan dan. Zato u ovaj, ali i sve ostale parkove ulažemo više nego ikad prije kako bismo posjetiteljima približili zaštićena područja te  ih informirali o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravih ekosustava za čovjeka, a parkovima pomogli podići razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini“, izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna pažnja usmjerena je na ekološki pristup korištenja energije i sprečavanja zagađenja.  U kampu su instalirani solarni paneli za toplu vodu, biološki pročistač otpadnih voda  i reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada. Umjesto asfalta za podlogu korišteni su kameni agregat i vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama.

U kamp-odmorištu nalazi se i centralna servisna stanica u kojoj su smješteni ured i recepcija te sanitarni čvorovi s tekućom toplom i hladnom pitkom vodom. Kako je naglasio ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk Alen Jurenac, glavni cilj izgradnje kamp-odmorišta bio je osigurati infrastrukturu koja bi služila za edukaciju lokalnog stanovništva, odnosno prvenstveno za održavanje višednevnih škola u prirodi.

„Park prirode Papuk do sada nije imao smještajne kapacitete pa se u budućnosti očekuje još više gostiju“, kazao je Jurenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.