Peti festival ‘Prvi prozak na vrh jezika’ otvoren dodjelom nagrada

Foto: Prozak logo

Dodjelom nagrade “Prozak” Marini Gudelj za kratke priče i nagrade “Na vrh jezika” Lani Bojanić za poeziju u Zagrebu je otvoren “Peti festival Prvi prozak na vrh jezika”, namijenjen predstavljanju i umrežavanju mladih i nagrađivanih, autora.

Kruno Lokotar je istaknuo kako je Marina Gudelj rođena u Splitu te diplomirala Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Ponekad radi kao profesorica hrvatskog jezika, napomenuo je dodavši kako je dosad osvojila tri nagrade za kratke priče.

Kratke priče Marine Gudelj, naglasio je, u pravilu su pisane književnim standardom s dijalozima na čakavskom dijalektu. U nagrađenom rukopisu Marina Gudelj se uglavnom bavi strahovima i pitanjima otuđenja, napomenuo je dodavši kako su njezini likovi urbani, znatiželjni, osjetljiviji od prosjeka, u vječitoj borbi s prinicipijelnošću i nemogućnostima provedbe načela u nenačelnom društvu.

Elegantna u izrazu, finih zamjedbi, posebno kada se radi o skiciranju karaktera likova, s humornim doziranjem i humanim nemirima koji se provlače kroz sve priče, Marina Gudelj je autentičan novi glas koji će se još dugo i daleko čuti, ocijenio je.

Lana Bojanić rođena je u Zagrebu, a živi i radi u Manchesteru. Diplomirana je psihologinja. Poeziju i prozu objavljivala je u mnogim časopisima i zbornicima kao i na portalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivačica je književne grupe 90+ koja nakon mnogih javnih čitanja izdaje zajednički zbornik “Netko podvikne, djeca odrastu”.
Članica ocjenjivačkoga suda Olja Savičević Ivančević smatra kako rukopisnu zbirku “Pribor za lov i vremeplov” Lane Bojanić sačinjava kompaktno tekstualno tkanje.

Riječ je o, istaknula je, nizu od tridesetak mozaičnih, gusto referencijalnih prizora koji istodobno, spiralnim padom poniru u formativnu prošlost lirske protagonistice.
Peti festival “Prvi prozak na vrh jezika” održava se 11., 12. i 13. lipnja 2019. u Zagrebu i predstavlja dobitnike više nagrada, među kojima su nagrada “Prozak”, “Na vrh jezika” te “Goran za mlade pjesnike.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina