Počeo VAFI – Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih

Projekcijom prvih animiranih filmova u kategoriji Senior MINI, odraslih autora za djecu od 3 do 10 godina, danas je u kinu Galerija počeo 6. Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu (VAFI).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nedjelje će u Varaždinu biti prikazano 200 animiranih filmova u službenoj konkurenciji od 760 koliko ih se iz cijelog svijeta prijavilo na festival, iz 42 zemlje u kategoriji Junior i 58 zemalja u kategoriji Senior. Filmovi iz kategorije Senior na rasporedu su do četvrtka.

“Među pristiglim filmovima doista ima divnih priča i poruka, a razvrstani su po dječjim uzrastima. Kako su projekcije VAFI Seniora u utorak, srijedu i četvrtak ujutro i neki roditelji s djecom sigurno neće moći na njih ići, odlučili smo ih ponovno prikazati”, rekao je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec. Tako će reprize najboljih filmova za djecu od 3 do 10 godina biti u nedjelju u 17 sati, a najboljih filmova za djecu od 11 do 14 godina biti u subotu u 17 sati.

Poèeo VAFI, međunarodni festival animiranog filma djece i mladih
Proglašenje najboljih u kategoriji Senior bit će u četvrtak u 18.30 kada će VAFI biti i službeno otvoren. U petak i subotu prikazivat će se animirani filmovi koje su radila djeca i mladi do 18 godina, kategorija Junior. Dobitnici VAFI statua u ovoj kategoriji bit će poznati u nedjelju u 11 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine zemlja partner Australija pa će VAFI statua biti zlatnožute boje, boje koja je uz zelenu i službena boja Australije. Svake se godine dodjeljuje i PLAVI VAFI u suradnji s UNICEF-om i Uredom pravobraniteljice za djecu za film koji najviše promiče dječja prava.

U popratnom programu VAFI-ja predviđene su radionice i projekcije australskih animiranih filmova. “U sklopu otvorenja u prizemlju palače Sermage otvorit će se izložba karikaturista, strip crtača i animatora Krešimira Zimonića koji je ove godine, uz Belgijanca Gerta Hermansa te Australku Jacqueline Cosgrove, i član međunarodnog žirija. Zimonićevi radovi sigurno će vratiti mnoge u djetinjstvo. Naime, upravo su njegovi ‘prsti’ zaslužni za izgled popularne Modre laste gdje je bio grafičko-likovni urednik. Najpoznatiji njegov lik upravo je Lastina Zlatka”, kazala je programska direktorica VAFI-ja Sandra Malenica.

VAFI organizira varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Svi programi festivala besplatni su za posjetitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.