Počinje prvi međunarodni Festival svjetla i uličnih umjetnika u Makarskoj

Prvi međunarodni Festival svjetla i uličnih umjetnika održava se od 9. do 11. studenog 2018. u Makarskoj. Pokrenut je s ciljem popunjavanja praznine u alternativnom kulturnom životu grada, povezivanja lokalnih i stranih umjetnika, promocije eksperimentalne i avangardne umjetnosti te etičkih i ekoloških životnih načela. Nastaje u organizaciji Makarske Avangarde, otvorenog umjetničkog kolektiva koji istražuje alternativne oblike mikropolitika, mikroekonomija i samostalnog razvoja kulturno-umjetničkog stvaralaštva lokalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom trodnevnog Festivala svjetla i uličnih umjetnika Makarska Avangarda predstavlja nove izvedbene i vizualne umjetnike koji istražuju izvedbeni potencijal javnog prostora putem svjetla, projekcija, glazbe, teatra, plesa, performansa, cirkusa te ostalih izvedbenih i vizualnih formi. Program je razvojno-edukativnog i neprofitnog karaktera te uz festivalski repertoar, uključuje nekoliko izvedbenih radionica, prezentacija i tribina za mlade i odrasle, koje vode profesionalni, domaći i strani, umjetnici/e i aktivisti/ce.

Na prvom izdanju festivala sudjeluju umjetnici i aktivisti iz Hrvatske, Njemačke, Španjolske, Rusije i Argentine. Vizualna umjetnica Grit Reiss iz Mainza dokumentira tragove ljudske intervencije i dizajnerskih procesa u urbanom prostoru, istražujući na koji način karakteristike slike digitalnih medija utječu na vizualnu percepciju stvarnosti. U video radu ‘IN AND OUT’ koristi fragmente povijesnog parketnog poda koji je izvađen iz školske dvorane Ernst-Grube u Leipzigu, koju je umjetnica pohađala od 1989. do 1991. Od kolovoza 2015. do veljače 2016. dvorana je korištena kao privremeni izbjeglički kamp te je vraćena školi nakon ekstenzivne renovacije. ‘IN AND OUT’ bilježi transformacijske faze dvoranskog poda.

Katalonski izvedbeni i vizualni umjetnici Jordina Ros i Pere Estadella izvode participativni performans ‘TERRA’ koji upozorava na neophodnu potrebu povezivanja sa zemljom. ‘TERRA’ izražava njihovo neslaganje sa zlostavljanjem planete, gdje jedinog krivca među živim bićima pronalaze u čovjeku kojeg je potrebno vratiti samome sebi, ne bi li ostale vrste preživjele, a elementi se vratili u ravnotežu. Sibirski eksperimentalni jazz pijanist, improvizator i skladatelj Roman Stolyar, autor prve ruske knjige o učenju slobodne improvizacije (‘Moderna improvizacija: Praktičan vodič za klavir’), osnivač JZ Improvising Orchestra, prvog velikog kolektiva slobodne improvizacije u Kini, član savjetodavnog odbora Međunarodnog društva za improviziranu glazbu i Ruske unije kompozitora te glazbeni ravnatelj Novosibirsk Academic Theater Globe, održat će participativni koncert te interaktivni zvukovni projekt ‘INSTANT ZBOR VOLONTERA’ u kojem svi mogu sudjelovati, bez obzira na sposobnost glazbene reprodukcije. ‘INSTANT ZBOR VOLONTERA’ nastaje na granici performansa i radionice te predstavlja grupnu igru zvukovima koja otkriva što se skriva pod terminima ‘ozbiljne’, ‘avangardne’ i ‘napredne’ glazbe, koristeći moć kolektivnog stvaralaštva u stvaranju i organiziranju zvukova. Cilj projekta je izbrisati granice između izvođača i slušatelja te dokazati produktivnost nehijerarhijskog pristupa kolektivnom stvaralaštvu u glazbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentinski cirkuski umjetnik, glazbenik i tehničar za organsku poljoprivredu Ezequiel Matias Luger Medrano predstavit će svoj prvi cirkuski performans ‘STRANA BRADA I GUSARI NOVOG SVIJETA’, u kojem traži članove svog benda u moru cementa, učeći nas kako nije svako blago zlato. Također će održati radionicu žongliranja u kojem će predstaviti tri metode manipuliranja loptom. Ruska slikarica, animatorica i video umjetnica Olga Guse predstavit će se s tri kratka eksperimentalna videa bazirana na njenim slikama: ‘EGZOTIKE’, ‘DRUGI’ i ‘BABILON ŠTO ONDA’, u kojima kritički reflektira vizualno i moralno zagušenu svakodnevnicu društva spektakla.  Interdisciplinarna izvedbena umjetnica Martina Kartelo iz Splita vodi eksperimentalnu radionicu EMOCIONALNE EKOLOGIJE, koja radi na otkrivanju unutrašnjeg svjetla putem aktiviranja svjesnosti emocija, a koristeći kazališne, holističke i fizičke metode. Radionica će biti prezentirana u obliku ulične instalacije. Izvedbena grupa Freakvencija iz Zagreba predstavit će se happeningom o aktivizmu ‘FREAKVENCIJA 2018’ u kojem otvara prostor za važna životna pitanja od kojih je možda najvažnije to da posljednjih 4000 godina nije bilo dana na Zemlji bez rata. Pitanje glasi ‘Zašto’ i ‘Kad bi vas svi poslušali, što biste im rekli?’.

Pored dnevnih okruglih stolova s umjetnicima, zadnjeg dana festivala održava se javna tribina na temu veganstva, ekologije i recikliranja u zajednici. Kako je prva festivalska tema Veganstvo u zajednici, bit će predstavljena veganska zakuska te održana otvorena škola veganske kuhinje koja će predstaviti rad svjetskog kolektiva FoodNotBombs.

‘Revolucija počinje – kad umjetnici prestanu biti kukavice i progovore na sav glas, dok vi šutite, građani!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir V. Majakovski, 1909.

Festival svjetla i uličnih umjetnika organizira Makarska Avangarda u sklopu neprofitnog izvedbenog programa koji provodi umjetnička udruga za izvedbu identiteta Freakvencija. Program su podržali Grad Makarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.