Pokopan Marko Veselica – “Velik je po tome što je hrabro nosio svoj teret, sve je izdržavao s vjerom u Hrvatsku”

Foto: snimka zaslona

Na zagrebačkom Mirogoju pokopan je Marko Veselica, istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća i ugledni ekonomist. Mnoštvo građana, uglednika i političara, među kojima i premijer Andrej Plenković – došli su mu odati posljednju počast, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Marka Veselice prigodnim govorom oprostio se Dražen Budiša. Budiša je u svom oproštajnom govoru rekao kako ćemo Marka Veselicu pamtiti po nesebičnom davanju. Velik je po tome što je hrabro nosio svoj teret, sve je izdržavao s vjerom u Hrvatsku. U onim vremenima nije bilo većeg čovjeka nego što je bio Marko. Napadi na njega bili su nagovještaj onoga što će se dogoditi – brutalni udar jugoslavenskog režima na Hrvatsko proljeće, rekao je Budiša.

Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili ‘hrvatskim Mandelom’, preminuo je prije četiri dana u Klinici “Dr. Fran Mihaljević” nakon duge i teške bolesti.

Kao istaknutog sudionika Hrvatskog proljeća pod optužbom za “hrvatski nacionalizam” uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je “zatvorenik savjesti”. U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te veću samostalnost i državnost Hrvatske. Nakon izlaska iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom “Der Spiegelu” pod naslovom “Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više od 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti. Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a. Poslije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a zatim i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. godine.

Marko Veselica rodio se 9. siječnja 1936. godine u Glavicama kod Sinja, a studirao je i doktorirao ekonomiju u Zagrebu. U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine. Bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još deset članova podnesena kaznena prijava “zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države”, a nakon toga slijedilo je suđenje i zatvor.

U povodu 45. godišnjice uhićenja hrvatskih proljećara, prije mjesec dana, teško oboljelog Marka Veselicu posjetio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.