Pravoslavni kršćani danas slave Uskrs

Pravoslavni kršćani širom svijeta u nedjelju slave Uskrs kojim završava i sedmotjedni post a vjernici Srpske pravoslavne crkve svečano će proslaviti Uskrs prema julijanskom kalendaru u hramu Preobraženja Gospodnjega u Preobraženskoj ulici u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristovo uskrsnuće obilježavaju srpska, ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, prenosi Tanjug.

Tradicionalnim pozdravom “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse” patrijarh Irinej s arhijerejima u Beogradu je čestitao uskrsne praznike uz poruku da se nikada ne zaboravi da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća.

“Ovim pozdravom razveselimo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas s nama slave pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću, Krista uskrsloga nad silama tame”, poručio je u uskrsnoj poslanici patrijarh Irinej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh je pozvao vjernike da se pomole da se “mir vrati svuda odakle je protjeran”, na prvom mjestu u srca i domove pravoslavnih vjernika.

Patrijarh Irinej pozvao na očuvanje obitelji i braka

“Čuvajmo svetinju kršćanskoga braka, jer je ona osnova uzvišene, zdrave i čestite kršćanske obitelji”, poruka je patrijarha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje Uskrsa počelo je ponoćnom liturgijom i tijekom nedjelje nastavljeno je svečanim jutarnjim liturgijama u crkvama širom Srbije.

U Zagrebu će prijepodne biti održana svečana arhijerejska liturgija, a predvodit će ju mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije.

U Beograd je stigao sveti oganj, plamen s Kristova groba u Jeruzalemu, koji je predan u Hramu Svetog Save patrijarhu srpskom Irineju, u prisustvu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Beograda sveti oganj bit će prenesen u pravoslavne hramove u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.