Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs

Foto: fah

Pravoslavni kršćani širom svijeta u nedjelju slave Uskrs kojim završava sedmotjedni post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristovo uskrsnuće obilježavaju Ruska pravoslavna crkva, Antiohijska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Makedonska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jeruzalemski patrijarhat i neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj.

Uskrs danas slave i grkokatolici Ukrajinske grkokatoličke crkve.

> Penava došao u pravoslavnu crkvu na proslavu Uskrsa: ‘Prvi sam vukovarski gradonačelnik koji je to učinio’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto katolici i pravoslavci ne slave Uskrs na isti dan?

Tradicionalnim pozdravom “Hristos voskrese” čestitku pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj uputio je cijeli državni vrh.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je u subotu čestitku građankama i građanima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Blagdan Uskrsa uči kako, usprkos svim nedaćama i teškoćama, uvijek postoje nada i rješenja za bolje sutra ako se iskreno i s punom vjerom prihvati njegov značaj. Neka značaj ovoga najvećeg kršćanskog blagdana vjernicima bude poticaj traženja nove snage za osobnu izgradnju, a svima nama poticaj na bolju suradnju, međusobno razumijevanje i toleranciju”, istaknuo je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Uz podsjećanje na odgovornost svih građana za stvaranje uređenog društva koje poštuje dijalog i različitost, vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru zaželio je da taj blagdan provedu radosno i mirno u krugu svojih najbližih.

“Svim građankama i građanima koji ga slave prema julijanskom kalendaru, želim sretan Uskrs, Hristos voskrese”, stoji na kraju uskrsne čestitke predsjednika Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je uputio u subotu uskrsnu čestitku vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, u kojoj im je zaželio obilje mira, vjere, nade i zajedništva.

“Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u ime Vlade i osobno od srca čestitam Uskrs. U duhu najvećeg kršćanskog blagdana koji hrabri pred svim životnim izazovima, želim vama i vašim obiteljima obilje mira, vjere, nade i zajedništva. Neka vam ovo uskrsno vrijeme protekne u ozračju solidarnosti, strpljivosti i odgovornosti”, napisao je u uskrsnoj čestitki premijer Plenković.

Uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse!” još jednom je svima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zaželio je pravoslavnim vjernicima da im uskrsno svjetlo podari snagu, vjeru, nadu, unutarnji mir, zdravlje i radost življenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svim pravoslavnim vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Uskrsa u ime Hrvatskoga sabora i osobno. Isusovo uskrsnuće osnova je kršćanske vjere i duhovnosti. Ono je simbol pobjede života nad smrću, svjetla nad tamom, dobra nad zlom”, napisao je Jandroković u uskrsnoj čestitki.

Poručio je i kako – u vrijeme kada se suočavamo s velikom krizom zbog koje je naš dosadašnji način života doveden u kušnju i traži od nas mnoga odricanja kako bismo očuvali prije svega vlastito zdravlje i sigurnost, ali i ono naše bliže i šire zajednice – Isusovo uskrsnuće treba nam biti dodatno životno ohrabrenje.

“Želim stoga da vam uskrsno svjetlo podari snagu, vjeru, nadu, unutarnji mir, zdravlje i radost življenja. Posebno, neka vas potakne na povezanost, solidarnost i svakodnevnu brigu o članovima vaše obitelji, bližnjima te svim slabijim i potrebitim osobama u našem društvu. Jedino tako svi zajedno možemo prevladati sve trenutačne izazove. Hristos vaskrse!”, stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.