Predstavljanje knjige mons. Nikole Eterovića ‘Sveta Stolica i Hrvatska’ večeras na Kaptolu

Foto: Kršćanska sadašnjost

U srijedu, 23. listopada 2019., s početkom u 19,00 sati u dvorani »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige: Mons. Nikola Eterović, SVETA STOLICA I HRVATSKA.

Pozdravna riječ držat će kardinal Josip BOZANIĆ, nadbiskup zagrebački.

Sudjeluju:
gospodin Gordan GRLIĆ RADMAN, ministar vanjskih poslova RH
prof. dr. sc. Frane STANIČIĆ
prof. dr. sc. Josip ŠALKOVIĆ

Zahvalna riječ:
njegova ekscelencija mons. dr. Nikola ETEROVIĆ, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj

Glazbeni predah:
Mirta LICE, harfa
Petra ČAVKA, mezzosopran

Voditeljica:
Diana TIKVIĆ

O knjizi

Premda se čini da je o odnosima Svete Stolice i Hrvatske do sada puno rečeno i napisano, treba primijetiti da su postojeći napisi nastajali tako da su pred sobom imali ponajprije neke vidike povijesnih okvira i dodirnica, kulturološki razvoj i baštinu koja je bila važna, a po mnogočemu i presudna za oblikovanje hrvatskoga identiteta, za ucijepljenost hrvatskoga naroda u zajednički kršćanski europski dom i za izgradnju vrjednota temeljenih na Evanđelju. To je, razumljivo, utjecalo na društvenu i političku organizaciju te na odnose hrvatskoga naroda, državnih oblika u kojima je živio, s nasljednicima apostola Petra i sa Svetom Stolicom.

Ipak, te veze – ma kako duboke bile – mogu biti prepuštene istraživanju povijesnih okolnosti koje nije lako ni cjelovito obuhvatiti ni tumačiti u suvremenosti, da bi dobile svježinu i zadržale životnost. U povezivanju prošlosti i sadašnjosti, glede suodnosa između društva, države i Crkve, često svjedočimo neupućenosti, nepreciznostima i nedostatnomu poznavanju dotične tematike.

Zato je ova knjiga nadbiskupa Nikole Eterovića uistinu dragocjena. Nju je napisao ponajprije izvrstan poznavatelj onoga o čemu piše, a k tomu je čovjek koji u sebi, svojoj osobnosti i službi lijepo povezuje pojmove iz naslova knjige, jer je kao Hrvat skoro četrdeset godina u službi Svete Stolice. Osim toga, sam je dionik povijesnih događanja o kojima piše. Sve se to troje odražava u ovome djelu koje će mnogima moći poslužiti kao izvor točnih informacija i kao svojevrsni priručnik polazišta za stvaranje plodonosnih interpretacija. Tako interakcija činjenica, provjerljivih na temelju dokumenata, kao i osobna uključenost i sudjelovanje u važnim događajima jamče točnost, neposrednost uvida i uvjerljivost. Knjiga obiluje raznim podatcima koji ne ostaju na površinskome nizanju, nego su dovedeni u vezu koja otkriva dublji smisao.

Kardinal Josip Bozanić
nadbiskup metropolit zagrebački

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr