Predstavljen projekt digitalizacije uspomena iz Prvog svjetskog rata

U povodu obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, Hrvatska se ove godine pridružila europskoj akciji prikupljanja kulturne građe, vezane uz to razdoblje Europeana 1914-1918, internetski arhiv europske platforme za pretraživanje digitalnih knjižnica Europeane, koji je danas predstavljen u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o jedinstvenoj pan-europskoj perspektivi na Veliki rat kojoj je cilj djeliće zajedničke europske povijesti sačuvati za buduće generacije”, kazala je izvršna direktorica Europeane Jill Cousins na konferenciji za novinare u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu. Taj projekt sadrži sve – ljude, zajedničku povijest, kulture, element socijalne inkluzije; on povezuje Europu objedinjujući osobnu povijest europskih građana i umrežuje europske institucije koje se bave kulturnim naslijeđem, dodala je Cousins.

Istaknula je da projekt predstavlja sve države i pojedince, bez obzira na kojoj su strani bili. “Organizatorima je iznimno drago zbog ostvarene suradnje s hrvatskim Ministarstvom kulture i državnim arhivom, kako bi se svjedočanstva o tom važnom dijelu hrvatske povijesti priključila onima drugih europskih nacija”, rekla je.

Otkako je 2011. pokrenut, u sklopu projekta Europeana 1914-1918 organizirano je više od 150 prikupljanja uspomena u više od dvadeset država diljem Europe, a ove godine, uključujući Hrvatsku, bit će organizirano još pet. Do sad je u projektu objedinjeno 400 tisuća rijetkih neobjavljenih dokumenata digitaliziranih u deset nacionalnih knjižnica, 660 sati jedinstvenog filmskog materijala koje su digitalizirali audiovizualni arhivi i više od sto tisuća osobnih dokumenata i memorabilija od više od deset tisuća sudionika rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljanju fotografija, pisama, dnevnika, filmova ili zvučnih zapisa mogu se priključiti i hrvatski građani te tako izravno sudjelovati u stvaranju europske kulturne građe o tom razdoblju. U pet hrvatskih gradova održat će se ‘Dani prikupljanja uspomena’, i to 3. i 4. listopada u Zagrebu, 10. i 11. listopada u Osijeku i Koprivnici, 12. i 13. prosinca u Rijeci, te 19. i 20. prosinca u Dubrovniku i Korčuli.

Građu će stručnjaci iz kulturnih institucija profesionalno digitalizirati te će ju Europeana zatim postaviti na web stranicu www.europeana1914-1918.eu, dok će građani svoje uspomene i dalje zadržati u obiteljskoj ostavštini. Trenutni sadržaj arhiva može se vidjeti na web stranici www.europeana.eu, najvažnijem izvoru originalnih materijala koji svjedoče o Prvom svjetskom ratu.

Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić istaknula je kako je sudjelovanje u Europeaninu projektu još jedna aktivnost tog ministarstva u sklopu sveobuhvatnog nacionalnog programa obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, a u suradnji s Povjerenstvom za koordinaciju obilježavanja Prvog svjetskog rata Vlade RH. “Nadamo se da će hrvatski građani prepoznati potencijale te akcije i pridružiti joj se, te time pridonijeti sadržaju arhiva Europeane 1914-1918 kao najvažnijem izvoru originalnih materijala koji svjedoče o Prvom svjetskom ratu i koji već sadrži brojne dokumente iz institucija iz svih krajeva Europe i svijeta”, kazala je Perišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji ne mogu doći na ‘Dane prikupljanja uspomena’ više informacija o tome kako sami mogu fotografirati, skenirati i staviti materijale na Europeanu mogu pronaći na internetskim stranicama Europeana 1914-1918. Tijekom ‘Dana prikupljanja uspomena’ bit će organizirane i druge tematske aktivnosti vezane uz to razdoblje, poput projekcija filmova o Velikom ratu, predavanja i izložbi, kakva je primjerice izložba fotografija Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu vezana uz Prvi svjetski rat otvorena danas u HDA-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.