Predstavljena Antologija 20. Galovićevih jeseni

“Antologija 20. Galovićevih jeseni”, monografija o proteklih dva desetljeća tog književnog festivala posvećenog Franu Galoviću, prerano preminulom prozaiku, pjesniku i kritičaru koji je dao veliki doprinos podravskoj i hrvatskoj kniževnosti, predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika, čiji ju je Podravsko-prigorski ogranak objavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografija, koju je uredila Enerika Bijač, na skoro tri stotine stranica prikazuje povijest te manifestacije, od skromnih početaka 1994. do prerastanja u međunarodni književni, kulturni i obrazovni događaj, na kojemu je proteklih dvadeset godina osamdesetak hrvatskih i inozemnih književnika svojim sudjelovanjem odalo počast Galoviću (1887.-1914.).

To što su Galovićeve jeseni zadnje tri godine i međunarodne znači da on nije samo zavičajni pjesnik ili isključivo Podravac, već integralni Hrvat i čovjek koji je obogatio hrvatsku književnost s nekoliko važnih književnih umjetnina, od slavne zbirke “Z mojih bregov” do njegovih proznih i dramskih djela te kazališnih kritika, rekao je Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Najavio je da će o 100. godišnjici Galovićeve smrti, koja je ove godine, to društvo napraviti sve kako bi ona bila obilježena prvi put i na način da se neko njegovo dramsko djelo postavi na pozornicu u Koprivnici, a onda i u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Književna teoretičarka Željka Lovrenčić rekla je da je ta knjiga rezultat ‘rudarskog rada’ i uredničkog temeljitog istraživanja te da prvi dio obuhvaća radove osamdesetak književnika koji su sudjelovali na festivalu i posebno su istaknuti dobitnici prestižne nagrade “Fran Galović”, a drugi okuplja dojmove i sjećanja ljudi koji su sudjelovali u organizaciji festivala te dokumentarnu građu. Mnoštvo raznolikih osobnosti ostavilo je svoj trag na toj manifestaciji, a sada ju je i ovjekovječilo kako bi budući naraštaji mogli nastaviti tradiciju, istaknula je Lovrenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.