Predstavljena knjiga “U osječkom Nutarnjem gradu”

Foto:Thinstock

Knjiga “U osječkom Nutarnjem gradu / In der Inneren Stadt von Essek” posvećena osječkoj Tvrđi predstavljena je u HAZU-u, a autorica prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić istaknula je povijesnu i umjetničku vrijednost Tvrđe i smatra da bi zbog toga trebala biti uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu je objavio Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku, a riječ je o trećoj knjizi u ediciji “Mursa aeterna” u kojoj su ranije objavljene knjige “Mursa” i “Veliki osječki most”, a do kraja 2018. trebalo bi izaći još osam knjiga posvećenih povijesti Osijeka. Knjiga je objavljena na hrvatskom i njemačkom jeziku, izvijestio je HAZU.

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić istaknula je interdisciplinarni pristup kojim autorica knjige iščitava “tajnopis” Osijeka.

“Osijek je još početkom 18. stoljeća imao vodovod i kanalizaciju, a gimnaziju je dobio 1729., prije nego su osnovana sveučilišta u Londonu i Moskvi”, rekla je akademkinja Oraić Tolić na predstavljanju održanom u četvrtak navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da se srednjoeuropski identitet Osijeka prepoznaje od graditeljstva do gastronomije, a među zanimljivostima iz osječke povijesti spomenula je porez bećarinu koji su plaćale osobe koje su noću remetile javni red i mir.

Opširnije je o počecima osječkoga Nutarnjeg grada govorio glavni urednik knjige akademik Andrija Mutnjaković koji je podsjetio na prvog gradonačelnika (tada nazivan sudac) Osijeka, trgovca Danijela Ferdinanda Vesentina kojeg su zbog skromnosti nazivali “sudac prosjak”, a koji je zbog zalaganja za dobrobit građana došao u sukob s vojnim zapovjednicima i deset mjeseci proveo u zatvoru.

Akademik Mutnjaković je pojasnio da je Nutarnji grad sagrađen je na mjestu otomanskog grada, ali kao potpuno novi grad s osnaženim fortifikacijskim sustavom, dok su dotadašnji stanovnici preseljeni na područje Gornjeg grada. Kao posebnu vrijednost osječke Tvrđe naveo je zeleni pojas sastavljen od parkova i travnjaka kojima je okružena, što predstavlja poseban urbanistički fenomen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavljanju knjige je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić podsjetio na početak novovjekovnog grada Osijeka nastalog tri godine nakon oslobođenja od Osmanlija 1690. na geostrateški važnoj lokaciji pored ušća Drave u Dunav. Uz Nutarnji grad u kojem se nalazi osječka Tvrđa s vremenom su nastali Gornji i Donji grad koji su 1786. ujedinjeni u jedinstveni grad Osijek.

Istaknuo je zasluge upravitelja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku prof. emer. Antuna Tucaka, dopisnog člana HAZU, za afirmaciju Slavonije i njene baštine, a posebno povezanosti s Hrvatskom akademijom.

Akademik Kusić spomenuo je da je u Osijeku rođen utemeljitelj Akademije Josip Juraj Strossmayer, da su osječku gimnaziju pogađala dvojica Akademijinih počasnih članova, nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, te da je na području Osječko-baranjske županije u razdoblju proteklih 150 godina rođeno ili djelovalo 44 redovitih članova Hrvatske akademije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.