Predstavljena knjiga: ‘Ratni zločinac Tito’

U utorak 23. lipnja 2015. godine u dvorišnoj zgradi Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, održano je predstavljanje knjige mr. sc. Mladena Ivezića „Ratni zločinac Tito“. Knjigu su predstavili dr. sc. vlč. Stjepan Razum i sam autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjih nekoliko godina svijetlo dana ugledalo je više radova koji se odnose na stradanja Hrvata u tijeku II. svjetskog rata i poraća. Mladen Ivezić je jedan od plodnih autora koji je uložio svoje veliko stručno znanje a očito i veliku marljivost da bi dokumentirao te događaje a upravo je to najveća vrijednost njegovih djela. O čemu god piše, to stručno i objektivno argumentira izvornom dokumentacijom. Tako je postupljeno i u njegovom djelu Ratni zločinac Tito čijem smo predstavljanju danas nazočili. Knjiga vrvi informacijama koje nam pružaju uvid o događajima o kojima smo načuli ali nismo imali priliku biti tako temeljito i objektivno obaviješteni.

Sistematika autora

Letimičnim pregledom sadržaja knjige upoznajemo se sa tematikom koju Mladen Ivezić obrađuje. U uvodu se dodiruje Nezavisne država Hrvatska sa političkog i vojnog aspekta, zaključenih konvencija, pojave Tita, revolucionarne legislative i komunističkog huškanja na rat i to tek nakon što je napadnut SSSR. Simptomatično je da su zapadni saveznici za komuniste od početka II svjetskog rata tj. od 1.9.1939. godine pa sve do napada na SSSR 22.6.1941. bili imperijalisti i krivci za izbijanje rata jer se nisu mogli pomiriti sa ekspanzijom socijalizma u Europi. Hitler je naravno bio socijalist i njihov veliki prijatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanak je od samog početka bio ekstremno brutalan. Iz međusobne korespodencije pojedinih vojnih štabova revolucionarne partizanske vojske a koji su u knjizi obilato citirani i objašnjeni, vidljiva je ne samo brutalnost nego i naglašeno antihrvatstvo. Hrvat, ustaša i zločinac u tim izvješćima bili su sinonimi a tako je ostalo ne samo do kraja rata nego i dugo poslije. Posebice čitalac doživljava surovost partizana na čelu s Titom u činjenici da se u svojim izvješćima hvale ne samo brojem pobijenih vojnika, oružnika i drugih postrojbi pod oružjem, nego su posebno ponosni na ubojstva civila. Upasti u selo, pobiti civile, smatraju junačkim djelom. Vidljivo je da su to civili iz činjenice da su npr. pobili 20-ak civila i to na licu mjesta bez suda, a zarobili samo dvije puške. Zaključak se nameće sam po sebi. Civili nisu bili naoružani već mirni seljaci. Seljake iz sela Zrin ubili su kada su sa zapregama išli po drva u šumu. Nije bilo zapljene oružja jer ga ubijeni nisu ni imali. Nižu se stravične brojke, jedna za drugom i knjiga se jednostavno ne može čitati u jednom dahu jer je preteška i predrastična kao što su bila i ta teška vremena, možda najteža u povijesti hrvatskog naroda.

Rezultati političkih okolnosti

Knjiga opisuje i stvaranje novog revolucionarnog pravnog sustava još u toku rata ali ta legislativa nije imala puno veze sa sustavom međunarodnog ratnog prava. Posebno je opisana 1944 godina kada su provedene pravne priprave najgorih mogućih zločina koje su pripremali i proveli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga nam pruža uvid u odnos Tita prema Sovjetskom savezu. Dokumentiraju se prve dvije godine revolucije, početak rata između SSSR-a i Njemačke kada preko noći zapadni imperijalisti postaju dragi saveznici kao i strašni pozivi na genocid ne samo nad vojnim postrojbama nego nad cijelim hrvatskim narodom:

Citat

Posebna je vrijednost knjige što nam pruža uvid u novine i ostale propagandne publikacije revolucionarnog sadržaja. Veliki dio te propagande pao je na plodno tlo i bio zloupotrebljavan u međunarodnim odnosima za sotoniziranje svih snaga koje su se borile protiv komunističkog terora. Naveden je iscrpan popis korištenih izvora literature, arhivski i knjižni fondovi kao i sveopća pisana građa, a ta je izuzetno obimna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je pristupio pisanju knjige izuzetno ozbiljno primjenjujući verificirane znanstvene metode tj. svaka postavka svaka tvrdnja i svaki zaključak dokumentiran je izvornom dokumentacijom i to upravo iz komunističkih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.