Predstavom ‘Doljnjodravska 11’ započelo 19. Osječko ljeto kulture

Praizvedbom sceno-kino romana “Doljnjodravska 11” u režiji Zlatka Svibena, prema romanu “Donjodravska obala” osječkoga novinara Drage Hedla u petak navečer otvoreno je 19. Osječko ljeto kulture (OLJK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambijentalna predstava odigrana je na lokaciji kod bivšega Ribarskog doma, uz rijeku Dravu, a redatelj Zlatko Sviben ističe kako je ovo je jedan od najvećih projekata u povijesti hrvatskog glumišta jer u predstavi sudjeluje više od 80 glumaca.

Napomenuo je kako su autor Hedl i on prvo napravili scenarij, jer je u pitanju narativni roman i zato su se u pripremi predstave odlučili za novi žanr i nazvali ga sceno-kino roman, budući da se priča iz romana kombinira s video-projekcijama.

Hedl je pojasnio kako roman govori o jednoj osječkoj obitelji i problemima s kojima se suočava u poslijeratnom Osijeku pedesetih godina prošlog stoljeća. “Roman je djelomice autobiografski. Drago mi je da se redatelj držao fabule romana, pretočio ga u scenski oblik i napravio veliku predstavu”,rekao je Hedl ocijenivši kako se glumci odlično nadovezuju na prateće video projekcije, a one se također izvrsno nadopunjuju sa zbivanjima na sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja istaknula je kako se na pripremi predstave radilo još od ožujka. Ansambl osječkog HNK-a napravio kvalitetnu ambijentalnu predstavu, dodala je.

U predstavi su, uz ostale, nastupili Darko Milas, Vlasta Ramljak, Duško Modrinić, Ivana Soldo-Čabraja, Vladimir Tintor, Miroslav Čabraja, Matija Kačan, Ljiljana Krička-Mitrović i Vjekoslav Janković.

Scenografkinja predstave je Saša Došen, kostimografkinja Zdenka Lacina, oblikovatelj video projekcija Josip Grizbaher, suradnica za scenski pokret Katarina Arbanas, a izbornik glazbe Igor Valeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu 19. Osječkoga ljeta kulture, koje će trajati do 14. srpnja, izvest će se 56 programskih sadržaja na 22 različite lokacije u gradu.

Predsjednica Organizacijskog odbora osječka dogradonačelnica Žana Gamoš na otvorenju je istaknula kako Osječko ljeto kulture kreira kulturni život Osijeka, a svojim kvalitetnim programima šalje poruku cijeloj Hrvatskoj i regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.