Premijera ‘Hedde Gabler’ u varaždinskom HNK-u

Predstava “Hedda Gabler” Henrika Ibsena, u režiji Ksenije Krčar, premijerno će biti izvedena u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) 30. siječnja, najavila je u petak redateljica Krčar, istaknuvši suvremenost teksta, iako je ta psihološka drama napisana prije 125 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je Ibsenova (1828. -1906.) drama, s obzirom na to koliko se o njoj napisalo i reklo, najmanje izvođena, dodala je na konferenciji za novinare Krčar.

“To je komad o borbi žene da bude svoja. Hedda je prvi pravi ženski lik u povijesti drame. Komad je napisan prije 125 godina i danas je toliko suvremen jer je sve ostalo isto, iako su žene dobile jednaka prava kao muškarci”, rekla je redateljica, naglasivši da se balansiralo između komike i drame, kako je uostalom i u životu.

Glavne likove, Jorgena Tesmana i njegovu ženu Heddu, glume Jan Kerekeš i Hana Hegedušić. To im je novi zajednički nastup nakon tumačenja glavnih likova u još jednoj predstavi varaždinskog HNK-a, “Svoga tela gospodar” Slavka Kolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hedegušić je rekla da je proučavanje i otkrivanje teksta, osim onoga što piše crno na bijelo, bio naporan, ali odličan posao, a Kerekeš je dodao da će u predstavi biti interesantan okret kako neki likovi iz tragedije dolaze na kraju na svoje, a drugi završavaju u tragediji.

Gospođicu Julianu Tesman glumi Ljiljana Bogojević.

“Svakako je igrati svjetskog klasika veliki izazov. Ali i velika referenca u biografiji svakog glumca. Osobitost ove predstave je da nismo išli na duge haljine i stilski namještaj nego je dizajnirana potpuno suvremeno. To je dobro jer ćemo i mladoj publici kojoj je to lektira, približiti i tekst i problematiku koja se u komadu obrađuje. Naša ‘Hedda’ je izrazito moderna predstava, s modernom glazbom i modernim načinom glume”, rekla je Bogojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi predstave “Hedda Gabler” u prijevodu Srećka Freundlicha, uz redateljicu Kseniju Krčar, sudjelovali su scenograf Sven Stilinović, kostimografkinja Ida Križ Posavec Drašković, skladateljica Lucija Hraščanec, asistentica redateljice Ljiljana Bogojević te asistentica kostimografkinje Žarka Krpan.

U predstavi glume Jan Kerekeš (Jorgen Tesman), Hana Hegedušić (Hedda, njegova žena), Ljiljana Bogojević (gospođica Juliana Tesman, njegova teta), Milica Manojlović (gospođa Elvsted), Robert Plemić (sudac Brack) i Ivica Pucar (Ejlert Lovborg).

Premijera je idućeg petka na Velikoj sceni varaždinskog HNK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.