Preminula Mani Gotovac – prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta

Foto: Fah

Preminula je Mani Gotovac, književnica, kazališna kritičarka i urednica. Umrla je u Zagrebu u utorak – na svoj 80. rođendan, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je i prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta, a prošlog je mjeseca objavila i svoj posljednji roman.

Njezina posljednja knjiga nosi simboličan naslov – Rastanci. Roman je to koji je pisala dvije godine, a dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju.

U svom je posljednjem intervjuu za Večernji list otkrila i na što je od čitave karijere najponosnija: “Na to da sam baka, da me zovu ‘luda čovječica’, na prijateljsku čašicu ružinih latica, na upornost i ljepotu moje kćeri Katje…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mani Gotovac, rođena 1939. u Splitu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Radio Zagrebu bila je kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu (1961. – 1990.). Bila je urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija.

Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta (HNK Split i HNK Rijeka). Objavila je dvije knjige teatroloških eseja, “Tako prolazi Glorija” (1984.) i “Dubrovačke mišolovke” (1986.), autobiografske romane “Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće” (2010.), “Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto” (2011.), “Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi” (2013. novo nadopunjeno izdanje), knjigu zapisa iz života i kazališta “Ma koji život, ma koji teatar” (2014.) te romane “Snebivaš me” (2015.) i “Ćutim te” (2017.).

Manine prijatelje i suradnike vijest o njezinoj smrti je zatekla, iako su znali da je bila teško bolesna. Slažu se da je njezin odlazak veliki gubitak za hrvatsku umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijateljice Tereza i Zdenka potresene tužnom viješću

Mani, Tereza Kesovija i Zdenka Kovačićek sprijateljile su se tek prije pet godina. Dotad su znale jedna za drugu, naravno. I susretale su se na raznim događanjima, izmijenile koju riječ, ali nisu se privatno družile. Sve dok ih nije spojila zajednička prijateljica.

Danas su zato i tužne, ali i zahvalne jer se od velike Mani Gotovac opraštaju uz vlastita lijepa sjećanja na zajedničke ručkove i suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svatko je znao za Mani, za njezinu strast za teatrom, karijeru dramaturginje i kritičarke. Uvijek je točno znala što treba reći. Mi smo tek posljednjih pet godina postale prijateljice. Spojila nas je sve, i mene i Zdenku, zajednička prijateljica, jedna mecena kulture koja bolje da ostane anonimna – rekla je za Jutarnji list Tereza Kesovija, 81-godišnja pjevačka diva koja je danas potresena tužnom viješću kao i njena kolegica, 75-godišnja Zdenka Kovačiček, naša eminentna jazz i rock pjevačica.

– Mani i ja smo bile dobre prijateljice i dugo smo se znale, no više smo se družile tek zadnjih godina. Imale smo zajedničku prijateljicu, pa smo znale ići zajedno i na ručkove, kave… Nisam je vidjela od prošlog ljeta, kada joj se naglo pogoršalo, no prijateljica ju je posjećivala u domu i prenosila nam kako je – prisjetila se Kovačiček.

– Baš mi je jučer, na njen rođendan, pričala da joj se čini da je bolje, da kao da joj se stanje popravilo. Razgovarala se i smijala. Jednostavno ne mogu vjerovati da je više nema – rekla je ganuto Kovačiček.

Komemorativni skup održat će se u četvrtak, 14. studenog 2019. u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.