Preminuo Želimir Hercigonja: Istaknuti pisac za djecu i mlade

Foto: Fah

Istaknuti pisac za djecu i mlade Želimir Hercigonja umro je u srijedu 12. prosinca u Zagrebu u 56. godini, priopćilo je u ponedjeljak Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimir Hercigonja rodio se 29. ožujka 1956. u Zagrebu.

Posebno se afirmirao svojom bajkovitom prozom, a njegove zbirke bajki “Bajkovnica”, “Srebrnasta nit snova” i “Vladar ledene osame” smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke, ističu iz HDP-a.

Njegova djela smatrana su značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni, a kritika posebno hvali njegov izraz, koji karakterizira bogatstvo pjesničkih slika i lijep jezik, zahvaljujući promišljeno izabranim riječima i osjećaju za skladan poredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U suvremenoj literaturi za djecu nećemo pronaći mnogo pisaca tako raskošnog jezičnog izraza, a upravo je za malu djecu važno da čuju dobru riječ i rečenicu”, zapisala je Hercigonjinoj prozi teoretičarka dječje književnosti Dubravka Težak,

Pet Hercigonjinih djela Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo je u lektirni popis za osnovnoškolce, i to četiri knjige za drugi razred – “Prašnjavko”, “Kjel, crna labud-ptica”, “Vodenjak i stara kruška” i “Poštar Zeko Brzonogi” – te jednu za šesti razred – “Tajni leksikon”, koji je dosad doživio brojna izdanja. Na temelju svojega književnog rada uvršten je i u Hrvatsku književnu enciklopediju.

Pogreb Želimira Hercigonje bit će u srijedu 19. prosinca na Miroševcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.