(VIDEO) Pritisak na Crnu Goru: Teške optužbe iz SPC-a na račun predsjednika Mila Đukanovića!

Foto: Snimka zaslona

Od kada je Crna Gora otvoreno najavila traženje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, te povrat imovine koju im je oduzela Srpska pravoslavna crkva nakon ustanovljenja 1922. godine – pritisci na Crnu Goru iz Srbije postali su intenzivni i svakodnevni. Oštrica napada dolazi iz perjanice velikosrpstva, same Srpske pravoslavna crkva kao stožera velikosrpstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničari su izmanipulirali predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kada je riječ o autokefalnosti crnogorske crkve, ocijenio je mitropolit SPC-a crnogorsko-primorski Amfilohije, piše Mina.

Upitan je li Đukanović odgovoran što će se vladajući DPS ubuduće navodno zalagati za autkoefalnost crnogorske crkve, prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohije, je rekao da su “njegovi povjesničari glavni krivci”.

“Ne znam je li tu Andrijašević (Živko), pretpostavljam da je on u pitanju. Oni su ti koji su mu podmetnuli, a on ima povjerenja u njihove laži. Puno mu je mudrije da se njih izbjegava“, rekao je mitropolit SPC-a Amfilohije dnevniku Vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amfilohije je ocijenio da mu povjesničari u Crnoj Gori prikazuju lažnu povijest i da Đukanović nije čovjek koji se bavi poviješću.

“Ta priča da je Mitropolija crnogorska, crnogorska crkva, zvali je kako hoćete, ukinuta 1918. ili 1920. godine, i da oni sada trebaju je obnavljati, potpuno je bezumlje, kome će se nasmijati svaki pametni čovjek”, rekao je ironično mitoroplit Amfilohije.

“Sve svećenstvo, sve monaštvo, svi episkopi, sveukupna imovina ostala je od Mitropolije crnogorsko-primorske u vremenu kada je ona uspostavila jedinstvo sa ostalim crkvama nekadašnje Pećke patrijaršije (dakle, ne Srpske pravoslavne crkve op.). To se dogodilo 1922. i ništa se drugo nije dogodilo”, rekao je Amfilohije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tek 1922. godine uspostavljena je Srpska pravoslavna crkva dobivanjem tomosa (pisanog dokumenta o autokefalnosti) od strane carigradskog patrijarha. Srpska pravoslavna crkva uspostavljena je, znakovito, odmah po stvaranju Jugoslavije 1918. godine, jer je sve to zapravo bio – jedan veliki i zajednički velikosrpski projekt. Pod njenu jurisdikciju stavljeni su, uz Srbe, i svi pravoslavni vjernici u Jugoslaviji: Makednoci, Crnogorci, Albanci, Hrvati, Rumnunji, Vlasi i drugi.

Srpska pravoslavna crkva već desetljećima, a osobito nakon uspostavljanja država Makedonije i Crne Gore, ne želi dopustiti osnivanje službene Makedonske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve. Zapravo, svim silama se to trudi spriječiti da bi i dalje imala veliki utjecaj na sve pravoslavce izvan države Srbije, kao sukreator beogradske politike.

“Đukanovića trebamo prvo krstiti, da bismo mogli dati mu orden, ovaj (Vučić op.) je makar kršten”, odgovorio je Amfilohije na pitanje je li predsjedniku Crne Gore uručio orden Svetog Save na nedavnoj proslavi 800. godina navodne autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, nakon što je srpski patrijarh Irinej odlikovao ordenom Svetog Save predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Proslava 800 godina navodne autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve – što je prava istina?

> Mitropolit crnogorski Mihailo: ‘Srpskoj pravoslavnoj crkvi trebalo je suditi u Haagu, sudjelovala je u agresiji na Hrvatsku i Bosnu’

Mitropolit Amfilohije rekao je da poštuje svaku stranku i vlast, ali da ne može poštovati nešto što je “protiv savjesti i logike”, istaknuvši da je misija crkve “da bude svjedok Božje pravde i Božje istine u svakom pokoljenju”.

Na drugoj strani, Crnogorci i vlasti Crne Gore imaju veliku odlučnost u stvaranju službene Crnogorske pravoslavne crkve, smatrajući Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori produženom rukom Beograda u njegovim velikosrpskim aspiracijama prema Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte kako “pastir” i mitropolit crnogorski SPC-a Amfilohije 2013. proklinje Crnogorce:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.