Pročitajte kako se Rajko Grlić ponovno obrušio na Hasanbegovića i NZH

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

U nedavnom intervjuu, kojeg je za Večernji list vodio Branimir Pofuk, redatelj Rajko Grlić ponovno se obrušio na nekadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i njegove kolege iz stranke Neovisni za Hrvatsku. Dio intervjua prenosimo u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjenom Ane Lederer s čelnog mjesta zagrebačke kulture, Milan Bandić ovih dana privodi kraju demontažu Hasanbegovića i njegova društva koju je počeo već Andrej Plenković. Mogu li se njihove ideje, a pogotovo njihove posljedice u društvu, tek tako pomesti sada kada vladajućima vjerojatno više ne trebaju njihovi glasovi?

Demontaža je bila nužna, ali bojim se da će Černobil koji su izazvali još dugo zagađivati hrvatsku kulturu. Pokušali su je svesti na jednodimenzionalnu, ustaštvom nadahnutu ideologiju, i pri tome maknuti i uništiti sve što se ne uklapa u taj suludi kalup. Može se reći da su u tome podosta uspjeli i da će proces dekontaminacije, brzinom kojom se (ne)događa, očito dugo trajati. Jedino očekujem da Bandić, u tom restartanju, ide do kraja i vrati trgu ime najvećeg hrvatskog političara, jedinog za kojega su ikada čuli u svijetu. Jedan od rezultata te politike bila je i hajka na HAVC i na Hrvoja Hribara.

HAVC odobrio milijune za film Rajka Grlića po scenariju Ante Tomića – ‘Ustav Republike Hrvatske’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve posljedice toga vidite i osjećate za hrvatski film i cijelu društvenu klimu?

Hajka na HAVC, a time i na Hribara, bila je Hasanbegovićeva opsesija da hrvatski film, to neposlušno dijete u kojemu rade čak i neki Srbi, stavi pod svoju blajburšku čizmu. Cijena koja je za to plaćena, ta opsesija tipa koji se zahvaljujući egu već dva puta politički grdno preigrao, velika je i hrvatski film, kao i Hrvoje Hribar, dugo će je plaćati. Da postoji neka ozbiljna pravna država, takva bi osoba bila suđena i od nje bi se tražilo da tu štetu nadoknadi. A što se društvene klime tiče, povijest nas uči da se ljudi, kad krenu smeđekošuljaški batinaši, preplaše, sklanjaju i da dugo treba da ih se opet prizove na ulice i uvjeri da se mogu slobodno kretati.

Tko je Rajko Grlić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj Rajko Grlić najviše je poznat po svom posljednjem filmu pod nazivom „Ustav Republike Hrvatske“, snimljenom prema scenariju Ante Tomića te izdašno financiranom sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a).

HRT prikazuje film Rajka Grlića po scenariju Ante Tomića za koji su od HAVC-a dobili milijune kuna

Glavni lik je ostarjeli profesor, homoseksualac koji noću tumara ulicama Zagreba odjeven kao žena, no ima nacistički background i vrlo tvrde stavove o drugim nacionalnostima. Nakon što ga mladi neonacisti brutalno pretuku, nevoljko počne komunicirati s policajcem iz svoje zgrade srpske nacionalnosti i podučava ga o Ustavu ne bi li ovaj položio stručni ispit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Producentica Anita Juka: ‘Zanimljivo da su HDZ-ov Zakon o audiovizualnim djelatnostima aktivno branili SDP-ov Nenad Stazić i oporba’

Među komentarima na pojavu ovog filma i njegovo financiranje sredstvima iz državnog proračuna, izdvajamo onaj Mladena Milića, koji je napisao:

“Grlićev i Tomićev film “Ustav Republike Hrvatske” pretendira biti komedija, ali svatko se može opravdano pribojavati takvog klišejiziranog humora kakvog smo vidjeli u filmu “Svećenikova djeca”, ali i mnogim drugima zbog kojih Hrvati nisu na glasu kao dobri komediografi. Humorski klišeji suprotnosti, koji mogu nasmijati eventualno predpubertetsku mladež i ljude koji se i inače na sve smiju, postali su način za dobivanje potpora koje hrvatski porezni obveznici dobro financiraju.”

Podsjetimo, navedeni intervju u Večernjim listu nije prvi slučaj da se redatelj Rajko Grlić pogrdnim rječnikom obrušio na Zlatka Hasanbegovića. U intervjuu za portal “Slobodna Bosna” redatelj Grlić opisuje da je film radio u vrijeme “divljanja nacionalizma u regiji”, a ministra kulture Oreškovićeve vlade, dr. Hasanbegovića, u istom je razgovoru počastio nazivom “mali ustaša”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zorica Gregurić: ‘Prema odgovoru ravnatelja HAVC-a Chris the Swiss nije hrvatski film’

(FOTO) Evo tko je došao na predstavljanje prve knjige Rajka Grlića

Njegov pak suradnik Ante Tomić presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu dužan je Hasanbegoviću isplatiti odštetu od 30.000 kuna i sudske troškove zbog teksta u kojemu vrijeđa Hasanbegovićev „ljudski, intelektualni i vjerski integritet“.

Marcel Holjevac: Nepodnošljiva lakoća vrijeđanja Ante Tomića

Hrvoje Hribar, kojega Grlić spominje u intervjuu, nekadašnji je ravnatelj HAVC-a koji je podnio ostavku nakon što je Državna revizija otkrila niz nepravilnosti u radu HAVC-a u 2015. godini. Jedan od aktera koji je pridonio razotkrivanju nepravilnosti i nezakonitosti u radu HAVC-a bio je tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Rajko Grlić, redatelj filma ‘Ustav RH’ prema scenariju Ante Tomića dobio nagradu Ministarstva kulture za životno djelo

Afera koja je posebno potresla HAVC u vrijeme dok mu je na čelu bio Hrvoje Hribar jest sufinanciranje dokumentarnog filma “15 minuta – Masakr u Dvoru” u kojem se krivnja za za počinjenje zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. neutemeljeno pripisuje pripadnicima Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.