Rajko Grlić, redatelj filma ‘Ustav RH’ prema scenariju Ante Tomića dobio nagradu Ministarstva kulture za životno djelo

Foto: fah

Odbor Nagrade “Vladimir Nazor” kojim je predsjedao akademik Zvonko Kusić je na sjednici održanoj 22. svibnja donio odluke o dobitnicima Nagrade “Vladimir Nazor” za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagrada “Vladimir Nazor” za životno djelo književniku Feđi Šehoviću

Među nagrađenima za životno djelo je redatelj Rajko Grlić, za područje filmske umjetnosti.

Posljednji film Rajka Grlića je “Ustav Republike Hrvatske”, prema scenariju Ante Tomića, izdašno financiran sredstvima HAVC-a.

(VIDEO) Hasanbegović: ‘HAVC je postao istoznačnica za koruptivno-klijentelističku hobotnicu’

Glavni lik je ostarjeli profesor, homoseksualac koji noću tumara ulicama Zagreba odjeven kao žena, no ima nacistički background i vrlo tvrde stavove o drugim nacionalnostima. Nakon što ga mladi neonacisti brutalno pretuku, nevoljko počne komunicirati s policajcem iz svoje zgrade srpske nacionalnosti i podučava ga o Ustavu ne bi li ovaj položio stručni ispit.

Rajko Grlić, redatelj filma ‘Ustav Republike Hrvatske’ – za koji je dobio novac od HAVC-a – grubo vrijeđa Hasanbegovića

Umjetnički savjetnik za dugometražni film Dalibor Matanić tada je izjavio: “Redatelj Rajko Grlić i scenarist Ante Tomić zajedničkim snagama rade “Ustav Republike Hrvatske” – analizu netrpeljivosti u Hrvatskoj i to ‘na nadasve zabavan način’.”

U intervjuu za portal “Slobodna Bosna” redatelj Grlić opisuje da je film radio u vrijeme “divljanja nacionalizma u regiji”, a ministra kulture Oreškovićeve vlade dr. Zlatka Hasanbegovića, u istom je razgovoru počastio nazivom “mali ustaša”.

Film ‘Ustav Republike Hrvatske’ – nitko ne garantira da će vas Rajko Grlić i Ante Tomić nasmijati, ali definitivno će uzeti vaš novac

“Film je, prema ocjeni Dalibora Matanića i Branka Schmidta, suvereno postavljen, analizira ukopanu mržnju, suočava s duhovima prošlosti, ali na toliko duhovit način da je komisija uvjerena kako se radi o punokrvnom kino hitu koji će kod izazvati toliko potreban smijeh kod hrvatskih gledatelja. Valjda je to napisano zato što film nikad ni neće stići izvan granica Hrvatske.” – napisao je u svom komentaru na dodjelu sredstava iz proračuna ovom filmu, kolumnist Mladen Milić, te dodao:

“Grlićev i Tomićev film “Ustav Republike Hrvatske” pretendira biti komedija, ali svatko se može opravdano pribojavati takvog klišejiziranog humora kakvog smo vidjeli u filmu “Svećenikova djeca”, ali i mnogim drugima zbog kojih Hrvati nisu na glasu kao dobri komediografi. Humorski klišeji suprotnosti, koji mogu nasmijati eventualno predpubertetsku mladež i ljude koji se i inače na sve smiju, postali su način za dobivanje potpora koje hrvatski porezni obveznici dobro financiraju.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr