Prof. Tuđman: Milanovićeva reakcija na presudu u Münchenu pokazuje da SDP još nije spreman osuditi komunističke zločine

Foto: Fah

Parlament EU-a i Vijeća Europe donijeli su tri rezolucije o uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih su­stava te o europskoj savjesti i totalitarizmu. Činjenica je da su te rezolucije u Hrvatskoj prihvaćene samo formalno, bez ikakva učinka na političke odnose i bez odjeka u pravosuđu ili obrazovanju, podsjeća prof. dr. sc. Miroslav Tuđman u tekstu pod naslovom “Milanovićeva reakcija na presudu pokazuje da SDP još nije spreman osuditi komunističke zločine i totalitarni režim” u Hrvatskom tjedniku od 11. kolovoza 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki pokušaj uklanjanja komunističkoga na­sljeđa i provođenja lustracije SDP je u zadnjih 16 godina že­stoko odbijao, a zločine komunističkoga režima bagatelizirao. Kada je prije pet godina Kukuriku koalicija došla na vlast, prvo je ukinula pokroviteljstvo nad Bleiburgom, a par dana prije ulaska RH u EU izglasala je Lex Perković. Nakon prvostupanjskih presuda u Münchenu, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, Milanović je grubo i besmisleno počeo ponavljati da SDP nema ništa ni s Perkovićem ni s Mustačem.

Budući da su i Perković i Mustač bili dio komunističkoga sustava i bivše države koja je bila u vlasništvu Partije, njegove izjave treba razumijeti kao poruku da SDP ni danas, nakon 26 godina od utemeljenja demokratske Hrvatske, nije spreman osuditi komunističke zločine i totalitarni režim.

Partijski vrh je bio taj koji je određivao koga treba eliminirati, a Udba je bila samo “štit i mač Partije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jugoslavenske tajne službe od 1960. do 1990. ubile su u inozemstvu više disidenata nego što je to u istome razdoblju učinio KGB.

Amnesty International tvrdi da je 80-ih u Jugoslaviji bilo više političkih zatvorenika nego u SSSR-u (u odnosu na broj stanovnika).

Današnji SDP je pravna, kadrovska i materijalna sljednica Saveza komunista Hrvatske (SKH). Treba podsjetiti da se SDP odrekao imena SKH tek 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1990. do 1993. SKH je samo modificirao svoj naziv u SKH-SDP (Stranka demokratskih promjena). Ivica Račan bio je pred­sjednik i SKH i SDP-a od 1989. do 2007. godine. Bio je član Predsjedništva CK SKH i Predsjedništva CK SKJ; 80-ih godina bio je direktor škole Saveza komunista Jugoslavije “Josip Broz Tito” u Kumrovcu.

A Milanović pak tvrdi: “Mi s time nemamo ništa.”

Kada bi u SDP-u postojalo svijesti o potrebi osude komunističkoga nasljeđa i totalitarističkoga režima, onda bi otvorili arhive SKH i učinili dostupnom građu koju su sada zaštitili na sve moguće načine. A među tom građom trebali bi biti i doku­menti partijske Komisije za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu, komisije koja je suodlučivala o ubojstvima koje je odrađivala Udba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došlo je vrijeme da Sabor donese odluku da se partijska arhiva učini dostupnom javnosti, zaključuje prof. dr. sc. Miroslav Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.