Programom “27 susjedstava” u Rijeci počinje projekt Europske prijestolnice kulture 2020.

Thinkstock

U Rijeci je u srijedu otvoren natječaj za prijavu sudionika programskog pravca “27 susjedstava”, čime je započeo s realizacijom projekt Europska prijestolnica kulture 2020. (EPK)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programskom pravcu “27 susjedstava” kulturnim će se programima povezati zainteresirane gradske četvrti Rijeke, drugi gradovi i mjesta u Primorsko-goranskoj županiji te udruge ili pojedinci povezani na druge načine u određenom području sa sličnim sredinama u 27 zemalja Europske unije.

Valerij Jurešić, pPročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu i voditelj “27 susjedstava” na konferenciji za novinstvo u lučici na Kantridi izvijestio je da će natječaj zainteresiranih za sudjelovanje biti otvoren do kraja studenoga, a prijave mogu biti iz Rijeke, drugih mjesta iz riječkog zaleđa, Gorskog kotara ili s kvarnerskih otoka. Mogu se prijaviti sve udruge, umjetničke organizacije, ustanove, turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave i mjesni odbori kao i fizičke osobe koje u pojedinim susjedstvim djeluju u obliku neformalnih skupina građana.

Prijavljeni za sudjelovanje sami će definirati svoja susjedstva i programe koje žele razvijati i to u suradnji s nekim “susjedstvom” iz svake od zemalja EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj projekta “27 susjedstava” je aktiviranje društvenog kapitala lokalne zajednice kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja, rekao je Jurešić.

Za nekoliko dana će početi obilaziri Primorsko-goransku županiju koordinatori ovog projekta i pojašnjavati zainteresiranima koje im se prilike pružaju sudjelovanjem.

Privremena direktorica agencije Rijeka 2020, koja upravlja postupkom provedbe projekta Europske prijestolnice kulture, Irena Kregar Šegota kazala je da je u tijeku postupak odabira direktora, za što se prijavilo desetero kandidata. Pokrenuto je i umrežavanje s kulturnim mrežama i kulturnim organizacijama u inozemstvu, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“27 susjedstava” je jedan od sedam programskih pravaca projekta EPK 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.