Projekcija dokumentarnog film Jakova Sedlara ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918.-2018.’

Foto: fah

U organizaciji Hrvatskog slova u četvrtak 11. listopada u 19 sati bit će predstavljen dokumentarni film Jakova Sedlara “Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918.-2018. (Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)”.

Projekcija dokumentarnog filma održat će se u prizemlju Nacionalne sveučilišne knjižnice, Hrvatska bratska zajednica 4., Zagreb.

Dokumentarni film prikazuje kako su srbijanska polazišta prema Hrvatskoj tijekom protekloga stoljeća bez obzira na tip režima, totalitarni ili demokratski, u osnovi ista. Velikosrpski su ciljevi nepromjenjivi, kao i stajališta političkoga srpstva u Hrvatskoj od Pribićevića 1918. do Pupovca 2018.

Stoljeće srbijanskoga terora u Hrvatskoj prikazano je kroz nekoliko povijesnih cjelina počevši od srbijanske okupacije 1918. do uspostave Nezavisne Države Hrvatske. Nastavlja se razdobljem ustanka protiv NDH, te razdobljem obnovljene komunističke Jugoslavije. Posljednja dva povijesna razdoblja odnose se na srbijanski ustanak protiv Republike Hrvatske u Tuđmanovom desetljeću (1991. – 2000.) i na razdoblje od 2000. – 2018. u kojemu se obnavljaju, financiraju i inkluziviraju velikosrpski i jugoslavenski mitovi, te hrvatsko geganje u maglu.

Tekst ovoga dugometražnoga dokumentarnoga filma napisao je Nenad Piskač. U realizaciji su sudjelovali interpreti teksta Sanja Marin i Joško Ševo, montažer Alfred Kolombo, zvuk – Viktor Drnić, organizacija – Matej Pavlović, arhiv – Josip Jurić i Ivan Balić, asistent redatelja Zvonimir Petrić, producent Frane Matijević i izvršni producent Marijan Medvidović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr