Projekcija filma Luke Klapana ‘Bruški martirij’ u petak u Hrvatskom slovu

Foto: Hrvatsko slovo

Projekcija filma Luke Klapana “Bruški martirij” održat će se u petak, 6. prosinca 2019. u 19 sati, u dvorani Hrvatskoga slova u prizemlju Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Autor filma „Glas Medviđe“: Htio sam iz zaborava izvući zločin nad civilima za koji do danas nitko nije odgovarao

Podsjetimo, dokumentarni film Bruški martirij tematizira vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, točnije događaj koji se zbio 21. prosinca 1991. kada su pripadnici Martićeve milicije iznenada banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška nedaleko Benkovca gdje su okrutno pogubili devetero Marinovića i jednog Draču koji se s njima zatekao. Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj potresan film obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

Film Bruški martirij prošle godine u produkciji FFVAL-a snimio je redatelj Luka Klapan, svečana premijera bila je u Kneževoj palači u Zadru, a dokumentarac je još prikazan u Benkovcu, Vodicama, Bruški, Drnišu, Pagu, Rijeci i Kinu Tuškanac Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu, te Senju, Splitu… i Svojim prikazivanjima film prvenstveno ima za cilj da ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin bude poznatiji u hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u oslobodilačkom Domovinskom ratu, koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.