Projektu ‘Made in Ilica’ velika nagrada Zagrebačkog salona

Istraživačkom projektu “Made in Ilica” Kolektiva OAZA dodijeljena je Velika nagrada 49. Zagrebačkog salona koji je, pod nazivom “Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost”, posvećen pomicanju granica u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime dobitnika toga priznanja, kao i ostalih nagrađenih na ovogodišnjem zagrebačkome salonu, objavljeno je večeras u zagrebačkoj Galeriji Karas na otvorenju izložbe “Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji” – jedne od triju izložaba postavljenim u sklopu te reprezentativne godišnje izložbe suvremenoga likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj koju je 1965. godine utemeljila zagrebačka Gradska skupština.

Na izložbi u Galeriji Karas predstavljeni su radovi devet autora i autorskih grupa.

Laureate je objavila, obrazloženja nagrada pročitala i nagrade uručila predsjednica Ocjenjivačkoga suda i autorica koncepcije 49. zagrebačkog Salona kustosica Višnja Slavica Gabout, istaknuvši kako “projekt ‘Made in Ilica’ predstavlja inovativno angažiran, nov i eksperimentalan način djelovanja umjetnika/dizajnera unutar lokalne zajednice, koji u njoj pritom aktivno interveniraju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjivački sud zaključio je kako taj projekt “međusobnim povezivanjem obrtnika čiji su obrti u gašenju, i grupe dizajnera suvremenog izričaja ukazuje na mogućnost stvaranja platforme za kreiranje lokalnoga, ali i globalnoga, brenda na temeljima odgovorne komunikacije prema prošlosti i na očuvanju zajedničkih vrijednosti, sa svrhom kreativnog djelovanja prema sadašnjosti i budućnosti”.

Tri jednako vrijedne nagrade 49. Zagrebačkog salona dobili su dizajnerski dvojac Kuna zlatica za plakate Dramskoga studija za slijepe, prototipovi produkt dizajna Anselma Tumpića – Hoopy tenisice, igračka Zzleep i štedna kasica Richard te video “2687,5 m” Emilije Duparove.

Nagradu za najboljeg mladog autora do 35 godina primila je Matea Bronić za projekt “Poezija Express”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nagradama je odlučivao Ocjenjivački sud u sastavu Branka Benčić, Frano Dulibić, Branko Franceschi, Maja S. Franković, Damir Mataušić, Nina Režek-Wilson i Višnja Slavica Gabout. Marko Golub, Silva Kalčić i Matko Meštrović.

Ocjenjivački sud Hrvatske sekcije AICA-e (The International Association of Art Critics- Međunarodno udruženje umjetničkih kritičara) u sastavu Marko Golub, Silva Kalčić i Matko Meštrović posebnu nagradu dodijelio je Matei Bronić za projekt “Poezija Express”.

U obrazloženju, među ostalim, stoji da se “ovaj rad ističe svojim humornim odmakom, ali takvim koji i dalje nosi i određenu autorsku ozbiljnost, primjenjivost u urbanom prostoru te refleksivnost prema širem kulturnom kontekstu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tehničkom muzeju postavljena je središnja izložba ovogodišnjega Salona na kojoj se predstavljaju 28 autora ili grupa autora koji prezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokome rasponu od grafičkoga i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala.

Autor likovnoga postava svih triju izložaba je arhitekt Mario Beusan, a vizualnog identiteta Ivan Križan. Na drugoj izložbi u sklopu Salona – onoj u Galeriji ULUPUH pod zajedničkim nazivom “Laboratorij nove stvarnosti / distorzije” predstavljeno je osam autora i umjetničkih kolektiva

Organizator Salona je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, pokrovitelji su zagrebačko Gradsko poglavarstvo i gradonačelnik Milan Bandić, a financijski ga podupiru Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica Grada Zagreba

Salon će biti svečano zatvoren 3. srpnja uz dodjelu Nagrade publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.