Projektu ‘Made in Ilica’ velika nagrada Zagrebačkog salona

Istraživačkom projektu “Made in Ilica” Kolektiva OAZA dodijeljena je Velika nagrada 49. Zagrebačkog salona koji je, pod nazivom “Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost”, posvećen pomicanju granica u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu

Ime dobitnika toga priznanja, kao i ostalih nagrađenih na ovogodišnjem zagrebačkome salonu, objavljeno je večeras u zagrebačkoj Galeriji Karas na otvorenju izložbe “Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji” – jedne od triju izložaba postavljenim u sklopu te reprezentativne godišnje izložbe suvremenoga likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj koju je 1965. godine utemeljila zagrebačka Gradska skupština.

Na izložbi u Galeriji Karas predstavljeni su radovi devet autora i autorskih grupa.

Laureate je objavila, obrazloženja nagrada pročitala i nagrade uručila predsjednica Ocjenjivačkoga suda i autorica koncepcije 49. zagrebačkog Salona kustosica Višnja Slavica Gabout, istaknuvši kako “projekt ‘Made in Ilica’ predstavlja inovativno angažiran, nov i eksperimentalan način djelovanja umjetnika/dizajnera unutar lokalne zajednice, koji u njoj pritom aktivno interveniraju”.

Ocjenjivački sud zaključio je kako taj projekt “međusobnim povezivanjem obrtnika čiji su obrti u gašenju, i grupe dizajnera suvremenog izričaja ukazuje na mogućnost stvaranja platforme za kreiranje lokalnoga, ali i globalnoga, brenda na temeljima odgovorne komunikacije prema prošlosti i na očuvanju zajedničkih vrijednosti, sa svrhom kreativnog djelovanja prema sadašnjosti i budućnosti”.

Tri jednako vrijedne nagrade 49. Zagrebačkog salona dobili su dizajnerski dvojac Kuna zlatica za plakate Dramskoga studija za slijepe, prototipovi produkt dizajna Anselma Tumpića – Hoopy tenisice, igračka Zzleep i štedna kasica Richard te video “2687,5 m” Emilije Duparove.

Nagradu za najboljeg mladog autora do 35 godina primila je Matea Bronić za projekt “Poezija Express”.

O nagradama je odlučivao Ocjenjivački sud u sastavu Branka Benčić, Frano Dulibić, Branko Franceschi, Maja S. Franković, Damir Mataušić, Nina Režek-Wilson i Višnja Slavica Gabout. Marko Golub, Silva Kalčić i Matko Meštrović.

Ocjenjivački sud Hrvatske sekcije AICA-e (The International Association of Art Critics- Međunarodno udruženje umjetničkih kritičara) u sastavu Marko Golub, Silva Kalčić i Matko Meštrović posebnu nagradu dodijelio je Matei Bronić za projekt “Poezija Express”.

U obrazloženju, među ostalim, stoji da se “ovaj rad ističe svojim humornim odmakom, ali takvim koji i dalje nosi i određenu autorsku ozbiljnost, primjenjivost u urbanom prostoru te refleksivnost prema širem kulturnom kontekstu”.

U Tehničkom muzeju postavljena je središnja izložba ovogodišnjega Salona na kojoj se predstavljaju 28 autora ili grupa autora koji prezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokome rasponu od grafičkoga i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala.

Autor likovnoga postava svih triju izložaba je arhitekt Mario Beusan, a vizualnog identiteta Ivan Križan. Na drugoj izložbi u sklopu Salona – onoj u Galeriji ULUPUH pod zajedničkim nazivom “Laboratorij nove stvarnosti / distorzije” predstavljeno je osam autora i umjetničkih kolektiva

Organizator Salona je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, pokrovitelji su zagrebačko Gradsko poglavarstvo i gradonačelnik Milan Bandić, a financijski ga podupiru Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica Grada Zagreba

Salon će biti svečano zatvoren 3. srpnja uz dodjelu Nagrade publike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr