Obilježena 25. obljetnica biskupske službe kardinala Bozanića

Svečanom akademijom “Slike darovanoga života Crkvi i društvu” večeras je u Zagrebačkoj prvostolnici obiljena 25. obljetnica biskupske službe zagebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinalu Bozaniću 25. obljetnicu biskupske službe čestitao je Sveti otac Franjo, istaknuvši kako su vidljivi tragovi kardinalova djelovanja u vjerničkom životu mjesne Crkve.

Svečanoj akademiji, uz mnoge hrvatske biskupe, nazočili su i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te zagrebački gradonačelnik Milan Bandića.

Svečana akademija predstavlja dvadesetpetogodišnji hod služenja kardinala Bozanića Crkvi, a sastoji se od deset tematskih poglavlja: Dom u otoku, otok u Domovini; Crkva i Domovina; Nadbiskupija u sinodi; laikat; biseri identiteta; između istine i ideologije; Caritas; Europa; Sloboda i Nada Stepinčeve Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaku tematsku cjelinu, koju čine izvadci iz kardinalova javnoga djelovanja, prate glazbeni prilozi.

Na kraju svečane akademije kardinalu Bozaniću su uručeni prigodni darovi te pročitana čestitka pomoćnih biskupa zagrebačkih.

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predstavio je u ovoj prigodi spomen medalju “Sveti Ivan Pavao II. – papa hrvatske nade”, a povezana je s 20. obljetnicom papina pohoda Hrvatskoj te ulozi pape Ivana Pavla II. u životu kardinala Bozanića. Medalju je izradio akademiksi kipar Damir Mataušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Mijo Gorski je predstavio i uručio dar svećenika Zagrebačke nadbiskupije kardinalu Bozaniću, napomenuvši kako je riječ o poliptihu u vitraju s likom Svetoga Ivana Pavla II. te hrvatskim svecima i blaženicima. Vitraj je izradio akademiski umjetnik Branimir Dorotić.

Mons. Valentin Pozaić zahvalio je i čestitao kardinalu Bozaniću na njegovoj 25. obljetnici biskupovanju ovdje u, kako je rekao, središtu vjere i velikana hrvatskoga naroda Blaženoga Alojzija Stepinca.

“Neka Vas vodi Spasitelj Isus Krist po zagovoru Blažene Djevice Marije, zagovornice Hrvata”, naglasio je mons. Pozaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić je zahvalio svima nazočnim te organizatorima obilježavanja obljetnice. “Hvala vama na zajedništvu i potpori, Bog vas blagoslovio!, poručio je kardinal Bozanić.

Kardinal Josip Bozanić rođen je 20. ožujka 1949. u Rijeci. Roditelji su mu živjeli u Vrbniku na otoku Krku, gdje je rastao i završio osnovnu školu. Kao svećenički kandidat Krčke biskupije završio je klasičnu gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Studij filozofije i teologije počeo je u Rijeci, a nastavio u Zagrebu, gdje je diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) 1975.

Za svećenika Krčke biskupije zaređen je 1975. u Krku. Prvu svećeničku službu vršio je kao biskupski tajnik krčkoga biskupa mons. Karmela Zazinovića. Na KBF-u u Zagrebu, 1979. postigao je akademski stupanj magistra teologije u dogmatskoj specijalizaciji.

U Rimu je nastavio studij teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana, a na Papinskom lateranskom sveučilištu studij crkvenoga prava. Ondje je postigao akademski stupanj licencijata iz kanonskoga prava. Po povratku iz Rima imenovan je kancelarom Biskupskoga ordinarijata u Krku (1986. – 1987.) i generalnim vikarom Krčke biskupije (1987. – 1989.). Od 1988. do 1997. bio je predavač dogmatske teologije i kanonskoga prava na Teologiji u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je 10. svibnja 1989. biskupom koadjutorom krčkim. Za biskupa je zaređen 25. lipnja 1989. Iste godine postao je dijecezanskim biskupom krčkim. Godine 1993. izabran je za člana, a potom i predsjednika Komisije HBK za odnose s državom. Od 5. lipnja 1996. do 22. studenoga 1996. godine bio je i apostolski administrator Riječko-senjske nadbiskupije. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je zagrebačkim nadbiskupom 5. srpnja 1997., a službu zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita preuzeo je 4. listopada te godine. Godine 1997. izabran je i za predsjednika HBK. U travnju 2001. izabran je za prvoga potpredsjednika Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE).

Papa Ivan Pavao II. uvrstio ga je u Zbor kardinala Svete Rimske Crkve na svečanom Konzistoriju u Rimu, 21. listopada 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.