Promocija knjige “Kroatološki ogledi” u HAZU

Foto: fah

U ponedjeljak 20. studenog 2017. u 12 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održat će se promocija knjige prof. dr. sc. Tihomila Maštrovića “Kroatološki ogledi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na promociji će govoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, akademik Mislav Ježić, dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, mr. sc. Eugenija Ehgartner i prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.

U knjizi „Kroatološki ogledi” donose se radovi vezani uz književnoznanstveni projekt „Hrvatski književni povjesničari” (prilozi o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, Ivi Frangešu, Antunu Barcu i Đuri Šurminu); slijede prilozi u kojima se komentira međunarodno priznanje hrvatskoga jezika ostvareno godine 2008.; neki su radovi posvećeni književnim opusima hrvatskih književnika Milana Begovića, Ante Tresića Pavičića, Nike Andrijaševića i Joje Ricova te austrijske književnice hrvatskoga podrijetla Paule von Preradović; potom se objavljuju prilozi vezani uz sudbinu hrvatske knjige („Croatica Mechitaristica”, „Nikola Benčić – osnivač i promicatelj zbirki knjiga gradišćanskih Hrvata u Hrvatskoj“ i „Otpor memoricidu: Zbirka knjiga o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu”) te ostali prilozi: o Novigradu i novigradskom kraju u prirodoslovnom putopisu Spiridiona Brusine, o znanstvenim interesima Vjekoslava Maštrovića u svjetlu njegove bibliografije i prilog o „Susretima“, časopisu Hrvatsko-češkog društva.

To su kroatistički eseji i rasprave, a pristup temama uglavnom je filološke naravi, štoviše u najvećem dijelu, književnopovijesni i književnokritički. Međutim, neke od navedenih tema obrađene su komparativno kroatističkim postupcima pa ih valja smatrati kroatološkim prilozima, što je na tragu autorovih stvaralačkih postupaka prethodno iznesenih u njegovim knjigama „Nad jabukama vile Hrvatice“ (2001.) i „Neukrotivo svoji“ (2011.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.