Znate li kako zvuči bednjanski? – poslušajte!

dragica žimbrek bednjanski
Foto: Snimka zaslona

Bednjanski govor hrvatsko je kulturno dobro te brend mjesta i općine Bednja u Hrvatskom zagorju. Kako bi ga trajno sačuvala, ali i promicala ostale kulturne vrijednosti tog kraja, tamošnja općinska vlast pokrenula je osnivanje Ogranka Matice hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodi 250. obljetnice rođenja Janka Draškovića, u Župnom dvoru Bednja lani je osnovan prvi općinski Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskoj županiji.

Velikaška obitelj Drašković zaslužna je za gradnju tamošnjeg Župnog dvora, škole i crkve.

– Oni su sagradili župnu crkvu u Bednji, dakle, ostavili su jedan vrlo jaki i veliki trag, koji stjecanjem okolnosti nije do kraja istražen. To bi dakle, bio jedan od temeljnih razloga i na kraju krajeva djelovanje Matice ilirske da toj činjenici posvetimo dužnu pažnju i da pokušamo istražiti sve što je utjecalo u Bednji od strane Draškovića, objasnio je za HRT Adam Pintarić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bednji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao projekt od posebne važnosti istaknut je “Rječnik bednjanskoga govora”. Nematerijalno kulturno dobro RH, autohtoni govor koji zavrjeđuje da bude publiciran i trajno sačuvan za buduće generacije.

– Radi se o suradnji s Hrvatskim Zavodom za jezikoslovlje i na taj način bit će kroz znanstveni pristup,jednostavan kao i svaki drugi riječnik hrvatskog govora i svakog drugog govora, rekao je načelnik općine Bednja Damir Poljak.

Pogledajte insert priloga iz emisije HRT-a Dobro jutro, Hrvatska iz arhiva od prije tri godine (2017.). Poslušajte kako zvuči bednjanski – zaista treba rječnik:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.