“Republika” Domagoja Burića priznata za najbolju hrvatsku dramsku seriju na Pulskom festivalu

Pula, 16.07.2011 - Prigodnom svečanošću te tradicionalnim vatrometom večeras je u pulskoj Areni otvoren ovogodišnji 58. Festival igranog filma na kojem će se u idućih sedam dana u glavnoj sekciji Nacionalnog programa prikazati deset, a u sekciji manjinskih koprodukcija devet filmova. foto FaH/ PFF/ ds

Prve nagrade 64. pulskog filmskog festivala dodijeljene su u petak u natjecateljskom programu Kratke Pule, a dodijelili su ih ocjenjivački sud za Kratku Pulu, ocjenjivački sud Fedeora i ocjenjivački sud Mladih filmofila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjivački sud Mladi filmofili u kojemu su spisateljica Daria Kerešić (predsjednica) te studenti Rea Bušić i Adnan Bajrović, dodijelilo je priznanje dokumentarnom serijalu “Republika” redatelja Božidara Domagoja Burića za ‘najbolju hrvatsku dramsku seriju ili dokumentarni serijal’.  “Republika” je HRT-ova serija koja se nedavno emitirala na satelitskoj televiziji Viasat, a koja ima preko 100 milijuna pretplatnika diljem svijeta. Serija se sastoji od šest epizoda i tematski obrađuje povijest Dubrovačke Republike od osamostaljenja u 14. do propasti u 19. stoljeću.

“Ovo priznanje nešto je najljepše i najvrednije što sam mogao poželjeti, jer dolazi od mladih, kreativnih i iskrenih ljudi. Zahvaljujem im od srca, u ime cijele ekipe “Republike” i u svoje osobno, na ovom prekrasnom priznanju”, istaknuo je talentirani Domagoj Burić.

Ocjenjivački sud je u obrazloženju Priznanja naveo sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo je teško komparirati i u istu kategoriju ubaciti dramske serije i dokumentarne serijale. HRT-ov igrano-dokumentarni serijal Republika govori o Dubrovačkoj Republici, te pruža ugodno iznenađenje u vidu zavidne razine produkcije. Svi elementi od scenografije, kostimografije, računalnih efekata i glazbe, pa do hrabrih režijskih postupaka rezultiraju vizualno impresivnim i uvjerljivim edukativnim sadržajem”.

Ove godine program Kratke Pule obogaćen je trima novim natjecateljskim kategorijama – dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova, te trima nenatjecateljskim kategorijama – kratki i srednjometražni dokumentarni filmovi, animirani filmovi i eksperimentalni filmovi.

U sklopu Kratke Pule prikazano je ukupno 35 naslova u selekciji Nikše Sviličića, a o nagradama u programu Kratka Pula odlučivao je ocjenjivački sud čiji su članovi bili snimatelj zapažene međunarodne karijere Vanja Černjul (predsjednik), zatim proslavljeni filmski i TV-scenarist i pisac akademik Pavao Pavličić te redatelj i producent Jure Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradu za najbolji kratki ili srednjometražni film ocjenjivački sud dodijelio je kratkom filmu “Siguran let” redatelja Alda Tardozzija zbog dramaturške zaokruženosti, usklađenosti svih komponenata filmskog dijela i izvrsne glume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.