RTL-ova Mojmira – Prvi video hvali Tram 11, drugi video javno pokajanje

tram 11 Mojmira pastorčić
Foto: snimka zaslona, izvor: youtube

RTL-ova novinarka sredinom siječnja prvo je ugostila popularne repere iz dvojca Tram 11, hvaleći njihov album Jedan i jedan, da bi se za par dana ispričavala kolegici Danki Derifaj koja se isto spominje na spomenutom albumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tram 11: Kulturu otkazivanja već su osjetili i neki naši povjesničari, književnici i novinari

Reperski dvojac Tram 11 u zadnje vrijeme podigao je prašinu među ljevičarskom kastom, pogodivši ih očito u “žicu” svojim kritičkim stihovima.

Ipak, društveno – angažirani karakter rapa – u ovom slučaju – nije poželjan, jer cilja “pogrešnu” metu. Pokazala je to i RTL-ova novinarka Mojmira Pastorčić kada je, očito ne poslušavši album, ugostila popularne repere u RTL Direktu, hvaleći album Jedan i jedan, da bi se par dana poslije ispričavala kolegici Danki Derifaj koju spominju u pjesmi na albumu, proglašavajući ga skandaloznim.

>Četiri producenta za ‘Menart’ radila na albumu Tram 11: Nisu vidjeli tekstove prije ljevičarskih napada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Diskografska kuća Menart prekinula suradnju s Tram 11 zbog kritika lijevih medija: Gdje su nestale ‘umjetničke slobode’?

> Glazbenici Nered i Cash podržali Tram 11: Zabranjuju pjesme, a Jagić žali za vremenima kad su ubijani svećenici

Pastorčić je 13. siječnja 2022. ugostila je Srđana Ćuka (General Woo) i Nenada Šimuna (Target) u emisiji RTL Direkt. U najavi je citirala stihove s njihovog starijeg albuma Tajna crne kutije: “Da mi kompa bude Mažuranić,/ Frend Stjepan Radić,/ prijatelj Marulić/ K’o buraz Ante Starčević…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi znate tu pjesmu i stihove, a uskoro ćete tako znati i nove pjesme dečkiju iz Tram 11. Nakon duge 22 godine imaju novi album. – Woo i Target su poput dva staforda koji, kad zagrizu, ne puštaju. Čisto sumnjam da će stihove Trama 11 citirati Gordan Jandroković. Prije mi se čini da bi Woo i Target mogli dočekati i koju tužbu, jer politička korektnost im je posljednja na pameti. – Tako je o njihovom novom albumu pisao kritičar Aleksandar Dragaš. Album izlazi sutra, zove se Jedan i Jedan. Na njemu ima svega: politike, ljubavi, ulice, društva, Sabora, Tuđmana, dezertera koji vode državu i lažnih domoljuba.” – rekla je Mojmira.

“Govorimo možda na neki način na koji drugi ne govore. Malo oštrije o društvenoj stvarnosti.” – rekli su dečki, između ostaloga, u emisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je rap” – zaključila je tada kratko Mojmira, koja i sama uređuje emisiju u kojoj se ne  zazire od ironiziranja javne društvene i političke scene.

Politička (ne)korektnost 

Priča se ubrzo promijenila, rap je prešao granicu, a politička korektnost postala razlogom medijskih prozivki i cenzure. Tramovci su se “drznuli” prozvati i Danku Derifaj, nazivajući ju “Danka partizanka” zbog provale u obiteljski dom, te ostale ideološki obojane društvene fenomene.

“Na čelu ti petokraka, u oku dugine boje, u koliko si udruga što milijarda kuna broje, puši ku**c Titu malo Kastru, ko Danka partizanka provaljuješ na terasu” – jedan je od “spornih” tekstova.

Podsjetimo, Narod.hr prvi je objavio snimke RTL-ove ekipe, novinarke Danke Derifaj, snimatelja i susjeda Perkovićević Branka Miodraga, kako se penju na terasu preko ograde i šetaju po njoj gotovo 20 minuta, dok je troje maloljetne djece obitelji Perković bilo samo u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>UiO traži od RTL-a objavu demantija: Objava dokumenata i ukazivanje na prekršajna i kaznena obilježja provale kod obitelji Perković nije hajka

>Thompsonov odvjetnik o upadu RTL-ove Derifaj na Thompsonovu terasu: ‘Došlo je do počinjenja kaznenog djela’

Javno pokajanje – “U tom momentu nisam još znala koliko im je skandalozan album”

Pastorčić je zasigurno u međuvremenu poslušala pjesme čije je stihove prethodno djelomično citirala, pa je brže bolje pozvala druge repere u emisiju, 30 zona, koji “nisu toliko opsjednuti politikom”, kako je rekla, i čiji album nije skandalozan.

“A sada važna lekcija iz suvremene glazbe. Ako vi ne znate što je trap, vaša djeca ili nećaci sigurno znaju. To je među mladima trenutno jedan od najpopularnijih žanrova. Malo zvuči kao rap, malo kao narodnjak, a naši su najpopularniji traperi su 30zona. Nekidan su izdali album, a sutra imaju prvi veliki koncert.” – započela je s najavom.

“Oni repaju o kalašu na sicu, krvavom novcu i getu – jer, oni iz geta i jesu. Iz Kozari Boka. Oni su surovi i iskreni, a mladi ih obožavaju. Možda za njih niste čuli jer na televiziji nisu gostovali još nikad. Ali njihove su pjesme itekako slušane.” Tako su najavljeni Antonio Martinović i Petar Mateo Glavaš, poznatiji kao Shin i Galaš, u novom RTL Direktu 21. siječnja 2022. godine.

 

“Prošli tjedan su mi tu bili dečki iz Tram 11. U tom momentu nisam još znala koliko im je skandalozan album, imaju svakakve političke teme. Govore o mitu u Jasenovcu,  o mojoj kolegici Danka partizanka svakakve stvari. To je naravno moja greška, ali vi niste toliko opsjednuti politikom koliko shvaćam... Što vi o tome mislite?” – opravdavala se Mojmira Pastorčić.

“Mi iskreno nismo to poslušali, bavili smo se svojim albumom. Imamo respect za Tram 11, ali ono što su prije radili.” – odgovorio je Martinović.

Velike najave 

Pastorčić od ove godine preuzima Direkt. U velikoj najavi za RTL objasnila je kako će nadograditi cijeli koncept emisije.

“Ja preuzimam RTL Direkt. Od ponedjeljka do četvrtka. I to me jako veseli. Radim u toj emisiji od početka i posvetila sam joj puno godina, puno truda da bude bolje, puno razmišljanja, ideja, živciranja i puno rada od jutra do 23 sata. Prvo vrijeme kao novinarka, a onda sam je četiri godine uređivala i svaki dan radila sa Šprajcom.”

“I tada je to bila emisija u kojoj se, uz njegovo snažno autorstvo i smisao za humor, osjećao moj štih – i moj stil, moje ideje i rad s novinarima. Posljednje dvije godine gledatelji su me bolje upoznali, vodila sam svaki dan, tri dana, dva dana, iz dnevnog boravka, s Vučkom, bez Vučka, kad god Šprajca nije bilo, a zadnja 4 mjeseca još i petkom.
Imamo puno planova. Osvježit ćemo i izgled i koncept emisije. Šprajca više nema, on ide u nove pobjede i mislim da je to dobro. Sigurna sam da će mu emisija biti zanimljiva. Direkt je sad moj i naravno da će biti promjena, bit će to Direkt 2.0. Pojačavamo tim, imamo novu producenticu, sto ideja što napraviti, planiramo nove rubrike. ” – najavljivala je samouvjereno Pastorčić.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.