SAD traži izručenje redatelja Polanskog zbog silovanja 13-godišnjakinje

Sjedinjene Države su uputile Poljskoj službeni zahtjev za izručenje francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog osuđenog za seksualni zločin protiv djeteta u SAD-u, proceduru koja je uslijedila nakon poziva na sud radi saslušanja u listopadu, navelo je u srijedu poljsko državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahtjev za izručenjem je upućen 5. siječnja i bit će predan regionalnom odvjetništvu Krakova koje provodi istragu”, rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva Mateusz Martyniuk.

Na pitanje o mjestu prebivališta filmaša, Martyniuk je rekao da ono nije važno, te da je u listopadu Polanski (81) priopćio svoju adresu i obvezao se odazvati na svaki poziv odvjetništva.

Odvjetnik Romana Polanskog Jerzy Stachowicz je rekao da je upoznat sa zahtjevom za izručenje i odbio je reći nalazi li se njegov klijent u Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud u Kaliforniji je u prosincu odbio zahtjev redatelja da se zatvori 37-godišnji slučaj seksualnog napada na djevojčicu. Sjedinjene Države ga traže zbog silovanja 13-godišnje Samanthe Geimer tijekom fotosnimanja u Los Angelesu 1977. i smatraju ga bjeguncem jer je napustio zemlju nakon što je priznao krivicu za taj odnos.

Redatelj je odslužio 42 dana u zatvoru kao dijelu pogodbe od 90 dana zatvora. Pobjegao je iz SAD-a naredne godine smatrajući da bi sudac koji je vodio njegov slučaj mogao odbaciti pogodbu i osuditi ga na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Redatelj, glumac, scenarist i producent, Polanski je autor četrdesetak filmova, među kojima su “Bal vampira”, Rozmerina beba”, “Chinatown”, “Stanar”, Tess” i “Pijanist”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno Polanski priprema film o aferi Dreyfus, koji bi se djelomično mogao snimati u Poljskoj.

Neovisni sud će razmotriti zahtjev za izručenjem Romana Polanskog. Ako ga odbije taj će slučaj biti zatvoren, a ako ga prihvati, krajnju odluku će donijeti ministar pravosuđa.

Poljsko državno odvjetništvo navodi da je teoretski izručenje Polanskog moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.