Sedam predstava na 8. Gavranfestu od 5. do 9. travnja u Pragu u Češkoj

Foto: Snimka zaslona

Osmi međunarodni kazališni festival GavranFest donosi od 5. do 9. travnja u Pragu u Češkoj sedam predstava nastalih prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana u produkcijama kazališta iz Češke, Njemačke, Slovačke i Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, festival u četvrtak 5. travnja otvara predstava “Ljubavi Georgea Washingona”, produkcija GavranFesta (Prag, Češka), a tijekom pet festivalskih dana češka će se publika s djelom u svijetu najizvođenijeg hrvatskog dramatičara upoznati kroz ukupno sedam predstava u izboru selektora i producenta festivala Františeka Karocha.

Program se u petak 6. travnja nastavlja gostovanjem u Pragu predstave “Lutka” kazališta Sensemble (Augsburg, Njemačka), a još će biti prikazane predstave “Zabranjeno smijanje” kazališta Dialog (Plzenj, Češka), “Traži se novi suprug” u produkciji kazališta Gedur iz Bratislave u Slovačkoj, te “Sve o muškarcima“ (Studio Dva, Prag, Češka), dok će Teatar Gavran iz Zagreba na festivalu sudjelovati s predstavama “Zaboravi Hollywood” i “Doktor od životinjica”.

Organizatori festivala su Udruga Lastavica iz Praga, te praška kazališta Studio Dva i Na Pradle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz kazališne predstave i promocija kazališnih knjiga Mire Gavrana

Osim kazališnih predstava bit će upriličena promocija kazališnih knjiga Mire Gavrana na češkom i njemačkom jeziku, te će se održati međunarodni okrugli stol o Gavranovu književnom djelu na kojemu će govoriti redatelji, teatrolozi, glumci, producenti i prevoditelji koji su se u svome radu susretali s Gavranovim kazališnim tekstovima.

Kazališni tekstovi Mire Gavrana imali su do sada preko 300 premijernih izvedbi diljem svijeta, a do sada ih je vidjelo više od tri milijuna gledatelja, te su prevedena na čak četrdeset svjetskih jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja. Potom se 2013. godine održao u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu u Češkoj. Direktor festivala je Nenad Bojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.