Slavni Balet Preljocaj u četvrtak u HNK-u Zagreb

Jedna od najpoznatijih europskih plesnih skupina Balet Preljocaj, plesača i koreografa Angelina Preljocaja, u sklopu europske turneje gostovat će u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) gdje će izvesti balet “Noći”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednoj od najnovijih baletnih predstava svjetski poznatog francuskog koreografa suvemenog plesa čija se djela odlikuju osobnim, izrazito tjelesnim i preciznim, gotovo skulpturalnim koreografskim pripovjednim stilom, ističe se u najavi predstave.

Na tome je tragu i balet “Noći”, inspiriran poznatom zbirkom kratkih priča “Tisuću i jedna noć” i praizveden 2013. u Pavillion Noiru, koreografskom centru i od 2006. domu Baleta Preljocaja u francuskom gradu Aix-en-Provenceu.

Preljocaj je za suradnike na projektu pozvao poznate europske umjetnike sjevernoafričkih korijena – kostimograf je modni dizajner Azzedine Alaia dok glazbu potpisuju skladatelj vokalne i elektronske glazbe Samy Bishai i skladateljica i pjevačica Natacha Atlas, koja u svojem umjetničkom izričaju spretno kombinira arapsku sa zapadnom elektronskom glazbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znajući da je i danas fascinacija Orijentom prisutna u kolektivnoj svijesti europskih žitelja, Preljocaj se fokusirao na one priče koje privlače pozornost svojim fantastičnim i erotskim elementima, što ga je potaknulo na stvaranje senzualnih pokreta uklopljenih u baletno djelo na razmeđi stvarnoga i fantastičnoga, misaonoga i instinktivnoga, iznad misterija samih tekstova u kojima je pronašao inspiraciju, stoji u najavi.

Preljocajevi plesači fasciniraju snagom, energijom i potpunom izvedbenom predanošću, stvarajući svojim tijelima simbole neobično nalik ekspresivnome kaligrafskom ispisivanju raspoloženja i emocija.

U “Noćima” sudjeluju plesači Margaux Coucharriere, Lea De Natale, Patcharaporn Distakul, Caroline Jaubert, Emilie Lalande, Celine Marie, Aude Miyagi, Anais Pense, Wilma Puentes Linares, Nagisa Shirai, Anna Tatarova, Cecilia Torres Morillo, Sergi Amoros Aparicio, Aurelien Charrier, Marius Delcourt, Jean-Charles Jousni, Fran Sanchez i Yang Wang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenografkinja je Constance Guisset a oblikovateljica svjetla Cecile Giovansili-Vissiere.

Jedan od vodećih svjetskih koreografa Angelin Preljocaj, podrijetlom Albanac, rođen je 1957. pokraj Pariza. Profesionalno se usavršavao kod najboljih suvremenih koreografa i pedagoga, kakvi su Karin Waehner, Zena Rommett, Merce Cunningham, Viola Farber i Quentin Rouillier. Potom ga je u New Yorku angažirao Dominique Bagouet, da bi 1984. osnovao vlastitu plesnu skupinu. Redovito surađuje s brojnim snažnim umjetničkim imenima poput Enkija Bilala, Gorana Vejvode i Jeana Paula Gaultierea.

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada, imenovan je Vitezom legije časti, o njegovu je radu objavljeno nekoliko knjiga, a produkcije su mu dio repertoara najprestižnijih svjetskih kuća poput milanske Scale, baletne kompanije New York City Ballet i pariške nacionalne plesne kompanije Paris Opera Ballet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravio je nekoliko kratkometražnih i nekoliko dugometražnih filmova, za koje je osvojio nekoliko prestižnih nagrada. Sa svojom plesnom skupinom, koju danas čini 26 plesača, ostvario je dosad 50-tak koreografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.