Slovenija: Gubilište Huda jama postaje memorijalni muzej

Kosti nekoliko tisuća žrtava iz masovne grobnice u starom napuštenom rudniku Barbarin rov u Hudoj jami kod Laškoga bit će očišćene i prebačene u kosturnicu u Mariboru, a cijelo područje će postati memorijalni muzej i biti upisano u registar kulturne baštine, odlučila je u četvrtak slovenska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno vladino povjerenstvo ispitivalo je najprimjereniji način obilježavanjja tog tragičnog mjesta i dostojnog pokopa žrtava te sa svojim zaključcima upoznalo slovensku vladu.
U rudniku Barbarin rov u Hudoj jami je 2009. pronađena masovna grobnica sa žrtvama masovnih egzekucija u prvim mjesecima nakon završetka rata 1945. godine.

Državno povjerenstvo za žrtve poraća tada je u toj masovnoj grobnici našlo 726 djelomice mumificiranih ostataka bez prostrijelnih rana, za koje se pretpostavlja da se u rudniku bili ostavljeni živi i zazidani kako bi umrli u što većim mukama.

Vjeruje se da je u dva neotkopana rudnička okna još nekoliko tisuća ubijenih, a vlada Mire Cerara donijela je odluku da će se i te žrtve ekshumirati i dostojno pokopati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su u Hudoj jami žrtve više nacionalnosti, to je i jedno od većih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945.

Po usmenoj predaji koju čuva okolno stanovništvo, u Hudoj Jami pobijeno je nekoliko tisuća Hrvata, tvrdi Roman Leljak, istraživač dokumenata i događaja o poratnim stradanjima na slovenskom tlu koji je o toj temi napisao više knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.