(FOTO) Split proslavio Dan grada, blagdana sv. Dujma

Dan Grada, blagdan sv. Dujma, zaštitnika Splita i Splitsko makarske nadbiskupije, proslavljen je u subotu procesijom od splitske katedrale i svečanim misnim slavljem na Rivi, koje je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Split je danas na nogama i slavi sv. Dujma, biskupa i mučenika. Živeći iz vjere, zalažemo se za one vrijednosti za koje se zalagao i život svoj položio sv. Dujam,“ rekao je msgr. Bogdan. Molimo da duhom ne kleknemo i ne pokleknemo pred „idolima ovog svijeta,“ nego da zauvjek ostanemo vjerni kršćanskim idealima kojima je ostao vjeran sv. Dujam do smrti, rekao je.

„Crkva nije nevladina udruga, ni humanitarna organizacija, ni politička stranka. Nju je utemeljio Isus Krist i ona ostaje zauvjek Kristova i ima zadaću navještati njegovu riječ, bilo zgodno, bilo nezgodno,“ istaknuo je msgr. Bogdan.

Upozorio je kako se danas ulažu napori da bi se medijski potisnula vjera i ono što vjernici zagovaraju, obezvrijedilo i prikazalo nazadnim, osobito ono što je Bog utisnuo u ljudsko biće, naravne zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i u vrijeme sv. Dujma, kršćani su i sada izvrgniti progonima, procjenjuje se da u naše vrijeme oko sto milijuna kršćana u svijetu trpi razne progone, rekao je msgr. Bogdan. „Danas, u 21. stoljeću, naša je Crkva crkva mučenika. Sustavno se istjeruju iz svojih tisućljetnih krajeva gdje kršćani borave od samih početaka Crkve. Ruše se i iz temelja uništavaju kršćanske crkve i katedrale, svetišta i samostani, ubožnice i bolnice, arhivi i riznice, uništavaju i sami temelji kršćanskih zdanja da se uvjeri buduće naraštaje da kršćana tamo nije nikada ni bilo,“ kazao je Bogdan.

Podsjetio je da je prije desetak dana stigla vijest da je papa Franjo odobrio 26. travnja ove godine da se 38 mučenika Albanaca iz vremena komunizma i režima Envera Hoxhe proglase blaženima. „Koliko li je bilo hrvatskih mučenika iz Crkve u našoj Domovini iz razdoblja II. svjetskog rata i poratnog vremena? Teško da ćemo to ikada do kraja saznati. Ipak, ljubav prema istini, poštovanje prema prolivenoj nevinoj krvi na našim prostorima, nukaju nas na objektivno – znanstveno povijesno istraživanje, bez odgađanja, jer želimo i moramo znati istinu,“ rekao je msgr. Bogdan. Isus kaže: „Istina će Vas osloboditi,“ rekao je.

Sve to treba proučiti i prosuditi, kako bi se upoznalo sve žrtve jer je svaki ljudski život u Božjim očima dragocjen, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U procesiji su sudjelovali i svečanoj misi na Rivi nazočili su, s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, predsjednik Vlade Tihomir Orešković i izaslanik predsjednice Republike Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović, saborski zastupnik Petar Škorić, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Tijekom hoda procesije Rivom na nekoliko mjesta nazočni su zapljeskali i pozdravljali premijera Oreškovića.

Nakon mise, premijer Orešković je na Peškariji građanima dijelio obroke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tomu je rekao kako se osjeća odlično u Splitu i da je pun emocija. „Grije sunce ali griju me i tople riječi građana koje su mi rekli“, kazao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.