Svečana akademija povodom 25 godina od ponovnog uvođenja vjeronauka u škole

Foto: Sisačka biskupija

Svečana akademija povodom 25 godina od ponovnog uvođenja vjeronauka u škole i susret sisačkog biskupa Vlade Košića s ravnateljima vrtića te osnovnih i srednjih škola s područja Biskupije, održani su u ponedjeljak 19. prosinca u dvorani Juran i Sofija sisačkog Velikog Kaptola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ravnatelje na svečanosti su sudjelovali sisački biskup Vlado Košić, predstojnica Katehetskog ureda Biskupije s. Smilja Čirko, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije prof. Darjan Vlahov i voditeljica Odjela za predškolski odgoj, obrazovanje i šport Grada Siska Kristina Sučić.

Na početku sve nazočne pozdravila je s. Smilja Čirko osvrnuvši se na proteklih dvadeset i pet godina od ponovnog uvođenja vjeronauka u škole. „S radošću možemo potvrditi da se puno toga lijepoga dogodilo u ovih 25 godina. Odgajanje i obrazovanje mladih i djece dugotrajan je proces i zato hvala svima vama, dragi ravnatelji, na suradnji koju smo ostvarili. Vjeronauk je predmet školskog sustava i ima svoje odgovorno mjesto u njemu, jer uz znanje prenosi vrijednosti i vrednote. On odgaja za ono najvažnije, a to je kako biti čovjek, odgovoran član društva i domovine. Mediji u ime slobode donose neke nove trendove, a roditelji koji u svom vlastitom domu njeguju drugačije vrijednosti nemaju priliku to izreći… Odgoj i obrazovanje je složen proces u koji trebamo smjestiti dijete, roditelja, učitelja, pedagoga i obrazovni sustav. To je stvarnost puna nijansi koju je nemoguće oslikati crno-bijelim potezima kista“, poručila je s. Smilja.

U ime svih ravnatelja i prosvjetnih djelatnika okupljenima se obratila i ravnateljica Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice prof. Marija Krupić istaknuvši kako je posao ravnatelja prednjačiti u zalaganju za dobro te promicati istinske kršćanske i ljudske vrijednosti. „Na taj način promičemo i ljubav prema svakom čovjeku, ali i ljubav prema domovini koja s ponosom već stoljećima pripada uljuđenom kršćanskom dijelu Europe. Na tom putu rukovođenja odgojem i obrazovanjem u našim školama neka nas sve nadahne Duh Sveti i Božje Milosrđe koje nam je ukazano rođenjem njegova Sina u štali i trpljenjem na križu. Ovaj susret se odvija u znaku 25. obljetnice uvođenja vjeronauka u hrvatske škole. Nakon Drugog svjetskog rata vjeronauk je nasilno izbačen iz škola. Bilo je to vrijeme kad se komunističkim dekretima ‘ukidalo’ Crkvu, vjeru, dušu, domovinu i Boga no zahvaljujući našim očevima i majkama, koji su nas odgajali u vjeri i koji su bili jači od svih dekreta, stasali smo u ljude spremne suočiti se sa svim izazovima, stradanjima i nadanjima devedesetih kada je hrvatski narod krenuo putem demokracije te uz sve žrtve izborio neovisnost i slobodu. Naravno i slobodu vjeronauka u školama. Na taj način omogućeno je našoj djeci uz umno i tjelesno i ono duhovno odrastanje, rast u vjeri te prihvaćenje Boga kao dobra Oca koji nas nikada neće iznevjeriti ako mu se istinski predamo“, zaključila je prof. Krupić oprostivši se od svih kolega jer uskoro odlazi u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisački biskup Vlado Košić istaknuo kako su ovi već tradicionalni susreti prigoda za razmjenu iskustava, a ovom prigodom – prije Božića i Nove godine – i izmijene dobrih želja povodom Božića te s pogledom u novu godinu. Biskup je i podsjetio kako je Biskupija prije nekoliko tjedana otvorila katolički vrtić Svete Marije Magdalene u Selima koji se od javnih vrtića razlikuje jedino u odgoju u vjeri koji nosi možda desetak posto programa, ali i kako su na zahtjev roditelja i javni vrtići dužni provoditi program odgoja u vjeri. „Prije dvadeset godina, 1996. godine, sklopljen je Ugovor između Republike Hrvatske i Svete Stolice o sudjelovanju Crkve u odgoju i obrazovanju. U tom ugovoru već u prvom članku stoji kako se jamči da Katolička Crkva ima pravo sudjelovati u odgojno-obrazovnom sustavu srednjih i osnovnih škola te predškolskih ustanova. Na ovo vas podsjećam jer bih želio da se i u drugim vrtićima, onim javnim, uvede odgoj u vjeri, kao što je to vjeronauk u srednjim i osnovnim školama. Od skoro 800 dječjih vrtića u Hrvatskoj njih oko 300 provodi odgoj u vjeri. U našoj Biskupiji i Županiji nažalost odgoja u vjeri u vrtićima nema, iako smo školovali 12 odgajateljica u vjeri“, rekao je biskup te je na kraju svima zahvalio i čestitao dolazeći Božić poželjevši mir i Božji blagoslov.

Bogat glazbeno-scenski program za ovu prigodu pripremili su učenici, učitelji i vjeroučitelji više sisačkih osnovnih i srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.