Svečano ustoličenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija

Novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije danas je svačeno ustoličen u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a arhijerejsko bogoslužje predvodio je poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zgareba Milan Bandić te predstavnici najviših državnih vlasti Hrvatske, Slovenije i Srbije, velikodostojnici Katoličke Crkve, kao i drugih crkava i vjerskih zajednica, kulturnih ustanova i osoba iz javnog života.

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) imenovao je episkopa jegarskog Porfirija Perića za novog poglavara jedne od najvećih i najvažnijih mitropolija SPC-a krajem svibnja, nakon smrti mitropolita Jovana.

U intervjuu uoči preuzimanja dužnosti, novi mitropolit Porfirije pozdravio je “sve građane Hrvatske i Slovenije – pravoslavne, katolike i svih drugih vjeroispovijesti, ali i agnostike ili ateiste”, te naglasio da dolazi “otvorena srca, s ljubavlju prema svoj braći i sestrama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi mitropolit Porfirije ističe da mu je prethodnik ostavio “dragocjeno naslijeđe sijući evanđeosko sjeme u desetljećima koja nisu bila nimalo laka te da nije za sobom zatvorio nijedna vrata”.

“Iskreno ću raditi na dijalogu sa svim dobronamjernim ljudima u Hrvatskoj, ali u prvom redu ću, razumljivo, voditi brigu za povjerene mi pravoslavne kršćane u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj”, kazao je mitropolit Porfirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.