Svećenički dan Sisačke biskupije: ‘Životni gušt je čitanje Božje Riječi’

Foto: Sisačka biskupija

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 6. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Godina sv. Jeronima“ održao je prof. dr. sc. Ivan Bodrožić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku predavanja prof. Bodrožić je istaknuo kako je sv. Jeronim velikan teologije, egzegeze i duhovnosti te kako sve što je napravio na području teologije izvire iz njegova duhovnog stava i ucijepljenosti u Krista.

Ocrtavši njegov lik pred stvarnošću Božje Riječi predavač je ustvrdio kako je Jeronim jedan od četiri velika zapadna crkvena oca, čiji je život na poseban način obilježen doticajem sa Svetim pismom, odnosno čitanjem i izučavanjem istoga.

„On je kasnije postao, kao znanstvenik, jedan od najvećih egzegetika kršćanske starine i tumača Božje Riječi. On s tim darom i sposobnošću da tumači Božju Riječ dijelom je rođen, a drugi dio je uistinu nadoknadio radeći. Sveto pismo je zahtjevno i zahtjeva da se oko njega napravi i veliki trud. Gledajući njegovu znanstvenu razinu vidimo da je prošao proces zaljubljivanja u Božju Riječ. U jednom svom pismu djevici Eustohiji on će sam posvjedočiti kako je došao do nezamjenjive navezanosti na Sveto pismo. On joj opisuje da kada se odlučio postati pustinjakom za Kraljevstvo Božje i pošao vojevati za Krista, odrekao se svega materijalnog osim svoje velike knjižnice, koju je nabavio jer nije želio biti neuk. Te iste knjige nosio je sa sobom da bi nakon posta i napora za „gušt“ uzimao Cicerona ili nekog drugog svjetovnog lakog štiva. Međutim, onda je shvatio da je zapravo životni „gušt“ čitanje Božje Riječi. To je bila vrlo plodonosna odluka za njega gdje vidimo da je jednostavno morao proći proces nerazumijevanja do trenutka kada uz Božju pomoć on otkriva važnost Svetog pisma. Otkriva spasenske ljepote i dubine Božje riječi koja u sebi nosi otajstvenu snagu koja preporađa dušu i uči je kreposti. Ono što ne može dati Ciceron ili Platon, je dati hranu duši. To može dati samo Bog koji progovara u svojoj riječi. Zato Jeronim pravi taj radikalni odmak od svjetovnog i zaljubljuje se u Sveto pismo. Shvativši njegovu snagu više je nikada ne ispušta iz svojih ruku“, rekao je predavač te je u nastavu još progovorio i o specifičnoj pustinjačkoj duhovnosti sv. Jeronima, a koju je on nastavio živjeti i u zajednici u čemu se vidjela njegova izuzetna snaga i sposobnost da u život provede ono što je učio od Krista Gospodina. Na kraju istaknuo je i poveznicu između sv. Josipa i sv. Jeronima koji se borio protiv krivih shvaćanja i izmišljenih apokrifa o ovom svecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima posebni istaknuvši blagdan zaštitnika biskupije sv. Kvirina koji će biti proslavljen 4. lipnja, a slavlje će predvoditi szombathelski biskup János Székely te svećeničko ređenje 19. lipnja tijekom kojeg će biti zaređeni Damir Kunić iz Donjih Kukuruzara, Ivan Kuzmić iz Topuskog i Rafael Mlinar iz Petrinje, župa sv. Ivana Pavla II. Biskup se osvrnuo na razoran potres u kojem su stradale mnoge kuće, ali i crkve te je rekao kako će do kraja lipnja biti postavljeno 14 montažnih objekta koji će služiti kao privremeni bogoslužni prostor u župama koje su ostale bez crkvi i nemaju drugih prostora. Biskup je i pohvalio rad biskupijskog Caritasa i njegovih volontera i djelatnika, o čemu je progovorila predsjednica Caritasovog Povjerenstva za pomoć stradalima s. Smilja Čirko. Ona je istaknula kako nakon prvotnih hitnih mjera Caritas trenutno svoje napore ulaže u zbrinjavanje dvije najranjivije skupine ljudi, a to su starije osobe bez obitelji i obitelji s brojnom djecom, a kojima će biti izgrađene montažne kuće.

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda, a koje su uglavnom vezane uz potres. Voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o dosada učinjenim hitnim mjerama na stradalim crkvama te je objasnila postupak prijava na iste, a povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić sa svojim suradnicima predstavio je Projekt pastoralne podrške stradalima u potresu koji se od siječnja provodi na području cijele biskupije. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Ivan Grbešić progovorio je o djelovanju pastorala mladih u okolnostima pandemije te je potaknuo svećenike da ne zanemare ovaj oblik pastorala koji se prilagođen ipak može održavati.

Sljedeći svećenički dan održat će se 2. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.