Sveti Ambrozije – sveti biskup koji se nikoga nije bojao osim Boga

Sveti Ambrozije
Foto: snimka zaslona

Ambrozije je bio snažna ličnost, sveti biskup, koji se nikoga nije bojao osim Boga. Slušajući njegove snažne propovijedi na kršćanstvo se obratio veliki sveti Augustin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambrozije se ubraja među četiri velika zapadna sveta oca. A to su oni pisci koji su se u starini odlikovali svetošću života te velim teološkim znanjem i pisanim djelima. Oni su stvorili zlatno doba kršćanske književnosti. To su uz Bibliju najbogatiji prilog kršćanskoj kulturi.

Ambrozije se vjerojatno rodio u Trieru oko godine 339. Otac mu je bio visoki rimsku činovnik u Galiji. Ambrozije je studirao u Rimu pravo i govorništvo. Oko god. 370.postao je upravitelj (legatus consularis) u sjevernoj Italiji sa sjedištem u Milanu. Kad je u tom gradu umro arijanski biskup Auksencije, kler i narod jednodušno su izabrali Ambrozija na njegova nasljednika, iako je bio tek katekumen, to jest nije bio kršten. U roku od osam dana primio je sve redove sve do biskupskoga. Pod vodstvom svećenika Simplicijana Glossary Link dao se na temeljiti studij teologije i grčkih otaca.

Kao biskup posebno se istakao u poučavanju svoga naroda, u obrani Crkve protiv poganstva, arijanstva, koje je nijekalo Kristovo božanstvo. Bio je vrstan i utjecajan savjetnik careva: Gracijana, Valentinijana II. i Teodozija Velikog, koji je kršćanstvo proglasio državnom vjerom, a poganstvo zakonom zabranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki pobornik neovisnosti Crkve od državnih vlasti 

Ambrozije je bio veliki pobornik neovisnosti Crkve od državnih vlasti, izbjegavajući ipak sukobe, ali kad se radilo o pravdi bio je neumoljiv. Tako je prisilio cara Teodozija da čini pokoru jer je u naglosti skrivio strahovit pokolj u Solunu. Svoju literarnu djelatnost Ambrozije je razvio ponajviše u propovijedima i katehezi. Pisao je i dogmatske te polemičke spise o vjeri, o Duhu Svetom, o otajstvima, o sakramentima. Ambrozije, koji je na današnji dan god. 374. bio posvećen za milanskog biskupa, umro je 4. IV. 397.

Putovao je čak u Sirmij za izbor biskupa, kad je umro biskup Germinije koji je bio arijanac. Na nagovor carice Justine žene su napale Ambrozija u crkvi. Njegovom zaslugom za biskupa je izabran pravovjerni Anemije. Ambrozije je bio snažna ličnost, sveti biskup, koji se nikoga nije bojao osim Boga. Slušajući njegove snažne propovijedi na kršćanstvo se obratio veliki sveti Augustin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.