Sveti Augustin – jedan od najvećih svetaca u povijesti Crkve

Foto: wikimedia commons

Mi bez Duha Svetog ne možemo ništa, zato je sveti Augustin vapio svetom Ognju svaki dan! Jesmo li mi svjesni koliko je važno zazivati Duh Božji na svoje živote?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova mladost bila krajnje raskalašena i duhovnošću potpuno prazna, ali nakon što je njegova majka sv. Monika dugi niz godina usrdno i neumorno molila za obraćenje svoga sina, potpuno promijenio život i sve svoje znanje i sve svoje snage usmjerio na proslavu Boga.

Jedan od najvećih svetaca u povijesti Crkve, sveti Augustin kojeg slavimo 28. kolovoza, bio je duboko svjestan da bez Božje pomoći i Duha Svetoga ne može ništa učiniti. Ako je tako činio sveti čovjek, što preostaje onima koji su u svakodnevnim borbama i iskušenjima – nego činiti isto.

Ovu molitvu svetog Augustina Duhu Svetom možemo moliti svaki dan:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitva Duhu Svetom svetog Augustina

O Božanska ljubavi, sveta zajednico svemogućega Oca i preblaženoga Sina, svemoguća pomoći, Duše Sveti, predobri Tješitelju žalosnih! Izlij se svojom jakom silom u dno moga srca, prebivaj u njemu i razveseli sve tamne kutove te zapuštene kuće trakom svoga svijetla; pohodi me i obilnom rosom svojih milosti, oplodi tvrdu zemlju moje duše koja odavno potpuno suha gine i vene.

Rani strijelom svoje ljubavi moju nutrinu, užeži i pronikni spasonosnim plamenom moj duh, rasvijetli me ognjem svete revnosti i sažeži sve što je nečisto, a što se tako čvrsto drži moje duše i tijela! Napoji me rijekom svojih slasti, da više ne pođem za otrovnom slašću ovoga svijeta. Sudi mi Gospodine, i odvoji me od naroda nesvetoga, uči me vršiti tvoju volju, jer Ti si Bog moj!

Vjerujem da Ti svakoga u kome stanuješ, činiš hramom Oca i Sina. Blago onome, tko Te za gosta primi, jer će se po Tebi u njemu nastaniti Otac i Sin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dođi, predobri Tješitelju žalosne duše, Zaštitniče i Pomoćniče u sreći i nesreći! Dođi, štite slabih, pomoćniče palih! Dođi, učitelju poniznih, uništitelju oholih, dođi preljubezni Oče sirotih, okrepitelju bolesnih, zvijezdo morska onih koji plove na moru, luko spasa, jedini ukrase svih živih i jedini spase umirućih!

Dođi Duše Sveti, smiluj mi se i promijeni me po svojoj volji. Udostoj se k meni doći, da Ti moja poniznost prema tvojoj veličini, moja slaboća prema tvojoj jakosti, prema punini tvoga milosrđa omili. Po Isusu Kristu, mojemu Spasitelju, koji s Ocem, u jedinstvu s Tobom živi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.