Sveti Dominik Savio – Znate li da je taj mladi svetac kršten isti dan kad je rođen?

Dominik
Foto: Coroinha Anônimo (Public Domain)

Do današnjeg dana, sveti Dominik Savio jedan je od najmlađih svetaca Katoličke crkve s nepunih petnaest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijaše najdraži učenik sv. Ivana Bosca. Rodio se 2. travnja 1842. u selu Riva di Chieri u sjevernoj Italiji, od oca Karla, koji je bio kovač, i majke Brigite, koja je bila krojačica. Bilo ih je desetero braće i sestara, a Dominik je bio najstariji. Isti dan kad se rodio bijaše i kršten. Već od svoje pete godine gorljivi je ministrant, a u 7. godini primio je svetu pričest uz ispovijed. Tada se posvetio Isusu i Mariji te obećao da će se pričestiti kad ga god bude savjetovao duhovni otac te sav radostan uskliknuo: „Oh, to je za mene zaista bio najljepši dan.” Sveti Dominik uvijek je bio živo svetohranište Isusa Krista.

Prvopričesničke odluke mladog sveca 

Na dan sv. pričesti stvorio je odluke kojih se držao kroz čitav život:

1. Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Slavit ću svečano blagdane.

3. Moji će prijatelji biti Isus i Marija.

4. Radije umrijeti, nego sagriješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do današnjega dana, sveti Dominik Savio jedan je od najmlađih svetaca Katoličke crkve s nepunih petnaest godina. Crkva ga slavi 6. svibnja. Zasigurno da se danas o njemu malo zna, zato želimo da ga mnogi upoznaju. Ne samo djeca, mladi, i ministranti čiji je zaštitnik, već i ostali vjernici. U našoj hrvatskoj domovini postoji samo jedna župa posvećena ovome malome svecu, koja je na području Đakovačko – osječke nadbiskupije, a nalazi se u Slavonskom Brodu.

Zasigurno da se u svakom dječaku krije uspavani svetac. Ili kako često čujemo: „Sveci se ne rađaju, svecem se postaje.“ Svaki dječak može uočiti da ga Bog ljubi i poziva ga na jedan drugačiji način života. Svaki dječak može postati i biti kao Dominik Savio.

Molimo njegov zagovor za našu mladež, da i oni žive čestito i odvažno za Gospodina. Vjerujemo da i u današnjem vremenu postoje oni koji Krista odlučno slijede i koji će ga slijediti poput Dominika Savija. Znajmo da se možemo uvijek osloniti na Gospodina i moliti ponavljajući Dominikove prvopričesničke odluke, da naši najbolji prijatelji budu Isus i Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.