Sveti Malahija – prorok koji govori o vjernosti Savezu, čistoći bogoslužja i društvenoj pravdi

Sveti Malahija
Foto: Patricia Drury, Flcikr

“Evo šaljem glasnika da put preda mnom pripravi. I doći će iznenada u hram svoj Gospod koga vi tražite i anđeo Saveza koga žudite. Evo ga, dolazi već – govori Jahve nad vojskama. 2Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska i tko će opstati kad se on pojavi?” (Knjiga proroka Malahije, poglavlje 3, Sveto Pismo) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ove riječi čitaju u liturgiji u vremenu Došašća, kao riječi zapisane u posljednjoj knjizi Starog Zavjeta. To su riječi koje imaju mesijanski karakter i navještaj dolaska Mesije među svoj narod, s asocijacijama na prvi i drugi dolazak Isusa Krista.

On u svojim spisima spominje i “Iliju koji će doći”, pretkazavši dolazak Ivana Krstitelja kao preteče dolaska Mesije Isusa Krista.

Dakle, u Došašću se Malahije spominje, kao i u Novom Zavjetu, kao navjestitelj mesijanskog pohođenja Isusa Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor starozavjetne proročke biblijske knjige

Sveti Malahija (hebrejski Maleaki, latinski Malachias), autor je jedne od starozavjetnih proročkih biblijskih knjiga. Svrstavaju ga u skupinu 12 malih proroka. Smatra se da je pripadao Zebulonovom plemenu i bio rodom iz Saphe. Malahija se navodi kao posljednji „mali“ prorok, a djelovao je u vrijeme pripreme velike obnove koju su proveli očevi novog judaizma Ezra i Nehemija. Njegova knjiga sadrži moralne opomene, mesijansko proroštvo i naviješta sudnji dan.

Prorok govori u duhu Ponovljenog zakona i glavne su mu teme vjernost Savezu, čistoća bogoslužja i društvena pravda. S tog stajališta i ocjenjuje nedostatke u Svetištu, kod svećenstva i u društvu, a osobito mješovite ženidbe i rastavu braka. Kritizira svećenike zbog ravnodušnosti i nemara. Svevišnji će pokazati svoju vlast nad svim narodima, i svi će mu prinositi čist prinos slaveći njegovo ime po svoj zemlji.

Konačni cilj obnove jest „čisto bogoštovlje“ te mir i sloga u narodu. U Dan Jahvin bit će otkriveni i kažnjeni zlotvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malahijina knjiga svojim se mesijanskim i apokaliptičkim mislima približava Novom zavjetu. To je posljednja proročka knjiga Staroga zavjeta, a u Novom zavjetu citira se dvadesetak puta. Nakon toga je uslijedilo 400 godina šutnje, sve do dolaska svetog Ivana Krstitelja i Isusova naučavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.