Svibanjske pobožnosti – zašto su omiljele u hrvatskom katoličkom puku?

Foto: GettyImages

Riječ je o pobožnostima vezanim prvenstveno uz Kraljicu Hrvata – blaženu Djevicu Mariju. Obično se svibanjske pobožnosti provode po župama uz večernju misu (odatle i naziv „svibanjske večernjice”), moleći krunicu, Lauretanske litanije, pjevajući marijanske pjesme i uz izlaganje i adoraciju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svibanjske pobožnosti vrlo su omiljele u hrvatskom katoličkom puku. Riječ je o pučkim pobožnostima koje su nastale tako da je narod nosio pred Djevicu Mariju bukete i vijence svježeg proljetnog cvijeća, htijući na takav način njezine kipove i slike još više uresiti. Pri tome su joj pjevali razne pjesme i molili marijanske molitve, napose molitvu krunice.

S vremenom se ta pobožnost ukorijenila u cijeloj Crkvi i predstavlja narodu vrlo drag oblik štovanja nebeske Majke. Obično se pobožnost provodi po župama uz večernju misu (odatle i naziv „svibanjske večernjice”), moleći krunicu, Lauretanske litanije, pjevajući marijanske pjesme i uz izlaganje i adoraciju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Još je Isus s križa kazao „evo ti Majke!”. Uvijek je mislio na nas u svojoj ljubavi, a mi, zahvalna djeca Božja, slijedimo Mariju kako ne bismo  zalutali na putu ovozemaljskoga života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i Majčin dan, dan kada svaka žena koja je osjetila radost majčinstva u sebi osjeća dio Marije i bude, više nego ijednog drugog dana, s njome jedno. Kako se tome ne radovati?

Čašćenje svibanjske kraljice nisu samo izmoljene krunice i rješenje oltara. Častiti je možemo otvaranjem svojih srca i prema njoj, njezinu Sinu, ali i svim ljudima u svojoj okolini. Bezbrojne su prigode u danu kada možemo makar na minutu zastati i uputiti joj misao punu ljubavi i vjernosti i u tom duhu proživjeti cijeli taj dan. Osjetiti Božju ljubav na djelu, ali i prelijevati je kao iz prepunjene čaše na svoju okolinu, glavni je smisao našeg postojanja.

I, naravno, pri svemu tomu ne treba zanemariti ni obiteljsko štovanje Blažene Djevice Marije, baš kako nas na takvu cjelovitu pobožnost potiče i papa Pavao VI.:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, u stvari, mjesec u kojemu će kršćani u hramovima i u obiteljskim domovima gorljivije i srčanije uzdizati Mariji prinos svojih molitava i pobožnosti. To je ujedno mjesec u kome će više i  obilatije silaziti na nas darovi božanskog milosrđa.” (Papa Pavao VI.)

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.