Teologija po Kerekešima: Mediji ih hvalili, komentatori napali

Foto: Snimka zaslona, "Kerekesh Teatar", Facebook

Od kada je lani krenula javna molitva krunice katoličkih muškaraca najprije u Zagrebu, a potom i drugim hrvatskim gradovima uz pozitivne reakcije brojnih vjernika, glavnostrujaški mediji počeli su početkom studenoga s napadima i ismijavanjem molitve krunice na Trgu bana Jelačića. Pojedinci su izvodili opstruktivne performanse, a ruganju javnog svjedočenja vjere katoličkih muškaraca pridružila se i Kazališna družina “Kerekesh Teatar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> P. Nagy Večernjem listu: ‘Vaše izjave podsjećaju na davno minula komunistička vremena’
> Muškarci koji klečeći mole krunicu pred katedralom: Pročitajte svjedočanstvo jednog od njih

“Muškarci klečali na Trgu Sv. Vinograda i molili da gulaš uspije. Da nije ni preretki ni preveč šarf. Žene danas ne trebaju kuhati, nosimo im gulaš jer ih volimo takve kakve jesu. ♥️ Puno pusa od Kerekesh Teatra i prijatelja 🎭”, objavio je “Kerekesh Teatar” na Facebooku dodajući oznake #samoljubav #klečavci #gulasch

> Organizator muške molitve krunice za Narod.hr: ‘Najljepši su prizori očeva i sinova kako mole zajedno’
>  Muškarci javno molili krunicu: ‘Lijepo je što nas je svaki put sve više. Prosvjednici? I za njih smo molili’

Lijevo-liberalni mediji odmah su nahvalili ovu objavu naslovima u stilu: “Muškarci u Varaždinu klečali za dobar gulaš, fotke su hit”. Na jednoj od tih fotografija ističe se i lik komunističkog diktatora Josipa Broza Tita. Inače, varaždinski “Kerekesh Teatar” vode otac i sin Ljubomir i Jan Kerekeš, te Dina Rain.

Kerekesh Teatar – Tito, gemišt i klečanje za gulaš

Nakon “hita” s fotografijama i medijske hvalospjeve, ubrzo su se iz Kerekesh Teatra oglasili tvrdeći da su dobili otvorene prijetnje “jer su na koljenima molili za dobar gulaš”, istaknuvši da su vjernici i “da vjeruju da se svaka molitva jednako čuje bez obzira gdje se moli”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Molitelj krunice: ‘Ne želim dopustiti da mi netko u mojoj Hrvatskoj brani kleknuti na javnom mjestu’

 

“Obzirom da smo primili nekoliko otvorenih prijetnji i obzirom da su naše fotografije klečanja pored gulaša postale najpraćenija vijest u Hrvatskoj šaljemo ovu poruku svima koji još vjeruju u ljubav” ustvrdili su iz Kerekesh Teatra.

“Ako živimo u demokraciji i prihvaćamo različitosti, zašto ne bismo sutra mogli postaviti tepihe na trgove i klanjati se u smjeru džamije ili druge crkve? Ako poštujemo žene i njihova prava, zašto bismo trebali tražiti od njih da budu u službi muškaraca? I zašto bi muškarci trebali odlučivati umjesto žena? Ako se ljudi vole, zašto ne bi smjeli voditi ljubav prije braka? Živimo u 21. stoljeću i klečimo na trgovima? Svoju seksualnu orijentaciju dokazujemo povorkama, zastavama ili šamarima i batinama? Ako izgubimo vjeru da različito ide zajedno, onda prestajemo biti ljudi”, nadrobili su, između ostalog, zaključno se pravdajući da je kalendar s Titom bio jedino što su našli u vikendici i “nema veze s našim životnim stavovima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kerekesh Teatar
Foto: Snimka zaslona, “Kerekesh Teatar”, Facebook

Ljutiti komentari na ismijavanje vjernika i veličanje jugoslavenskog diktatora Tita

Nekima od komentatora ovaj je performans bio simpatičan, drugi su ga jasno osudili.

“Sramotno i tužno izrugivanje s molitvom ako ne vjerujete nemojte to ni činiti.”

“Svatko se moli svome bogu pa tako i vi nažalost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najtužnije je kada osoba uzdiže sebe tako da drugog ismijava.”

“Sad ste ga pretjerali! Samo se vi ismijavajte sa svetinjom i ljudima koji mole. Sram vas bilo! Nemate pametnijeg posla i drugih ideja.🤦‍♀️😡”

“Fuj, baš mi se gadite… a sad ste mi i gulaš zgadili!!! Sram vas sve skupa bilo.”

“Kad pomisliš da se radi o nekom degutantno treće razredom performansu u oči ti upadne spodoba sa slikom druga im Tite… pametnom dosta.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Davno je rečeno “Sve će pogrde bacati na vas zbog imena moga” Loši glumci i još gori ljudi.”

“Ne vidim idejnog začetnika Antu Tomića ili ga ne prepoznajem?”…., neki su od brojnih ogorčenih komentara ispod objava “Kerekesh Teatra”.

Dragovoljka Domovinskog rata: “Sramite se!”

“Zbog ovog performansa dečki izgubit ćete mnogo. Ismijavali ste vjerske osjećaje na Svetu nedjelju i blagdan Krštenja Gospodnjeg. Sramite se! Imate puno pristojnije načine da podilazite politici protivnika, molitve muževa po trgovima koju podržavam! Sramotno je na što nam se kazalište svodi. A bili ste mi dragi. 👎 — osjećam se zgroženo.”, poručila im je Zorica Gregurić, dragovoljka Domovinskog rata i braniteljica Vukovara.

Ispod njezine objave, komentatori su se pridružili osudama.

“Dakle dozvoljeno je ismijavali vjerske osjećaje građana. A sa ovim plinskim bocama neka pođu na masovne grobnice civila u i okolo Zagreba a onda i u kuću cveća svom idolu Titu desetom na listi svjetskih zločinaca.”

“Jasno i bijedno dno dna”.

“U genima nam zapisano da čuvamo žene i potomstvo i životom ako treba a isto nam veli Riječ Božja. Čuvaj ženu kao samog sebe. A ovi podcjenjuju Hrvate i njihovu vjeru. !!!BB”.

Miroljubiv i apolitičan događaj

Podsjećamo, javna molitva muške krunice prve subote u mjesecu projekt je ”Muževni budite” u sklopu inicijative ”Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina”. Osim u središtu Zagreba, održava se i u drugim hrvatskim gradovima.

> I jutros muška krunica na Trgu bana Jelačića; moli se u još šest gradova
> Muškarci sve više snagu pronalaze u molitvi krunice: U Zagrebu, Splitu i Vinkovcima molili za velike nakane Crkve i domovine

“Ovaj miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo ‘Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina’. Ograđujemo se od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike ili isticati ideološki nepoželjna obilježja”, objavljeno je na mrežnoj stranici Muževni budite uoči nedavne molitve koja se održala 7. siječnja 2023. u Zagrebu.

Tom prilikom molilo se na sljedeće nakane:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.

2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.

3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.

4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.

5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.

6. Za duše u čistilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.