Tko i što se krije iza ‘humanističkih’ projekata u Hrvatskoj?

Foto: snimka zaslona

U posljednje vrijeme pojavljuju se razni takozvani ”humanistički” projekti, koji, čini se, s humanizmom nemaju baš previše veze. Jedan od njih je i knjiga ”Humanizam za djecu”, Nade Topić Peratović, koja izlazi u nakladi feminističke i slobodnomisliteljske udruge Centar za građansku hrabrost, podržavaju je i Protagora – Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, Međunarodna unija za humanizam i etiku, Međunarodna ateistička alijansa, Udruženje slobodnih mislilaca Švicarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanizam, prema wikipediji, obilježava svestran čovjek koji razvija svekolike umne sposobnosti, slobodan duh koji teži preispitivanju uvriježenih uvjerenja, kao i stjecanju novih znanja iz područja društvenih i prirodnih znanosti.

Da bi bilo jasnije na kojim ”humanističkim” projektima radi Centar za građansku hrabrost, zajedno s ostalim spomenutim udrugama i organizacijama, donosimo nekoliko činjenica.

Centar za građansku hrabrost je za sekularizam i protiv Katoličke crkve

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za građansku hrabrost na svojim internet stranicama navodi da pažnju usmjerava poticanju građanske hrabrosti, feminističkog aktivizma i solidarnosti, humanističkih vrijednosti, kulture odgovornosti te promicanju kritičkog mišljenja, slobodoumlja, racionalne i znanstvene, spoznaje kao i ireligioznog svjetopoimanja. Organizira humanističke radionice za djecu ireligioznih roditelja, a roditeljim tako nudi sekularno savjetovanje popraćeno tiskanim materijalima o pravima koja im pripadaju, posebice kada je riječ o školovanju njihove djece.

Više detalja možete doznati u njihovim akcijama. Tako su sudjelovali u organizaciji Skupa razuma 2013. godine koji je zapravo bio podrška sekularizmu i uvođenju zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav.

”Svjedoci smo pokušaja Katoličke crkve i njoj bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Republika Hrvatska obavezala čuvati svojim Ustavom i brojnim međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima, stoga takav napad Crkve možemo okarakterizirati kao napad na Ustavni poredak RH”, poručili su tada u svome proglasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s udrugom Roda, Građanskom inicijativom osoba koje se bore s neplodnošću, udrugom BETA, organizirali su akciju pod nazivom Zajedno za plodnost – šetnju potpore osobama koje uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje nastoje ostvariti roditeljstvo. Inače, udruga Roda i Beta podupiru zakonsko dopuštanje surogat majčinstva.

Podupirali su i kurikulum zdravstvenog odgoja te su se priključili Inicijativi za životno partnerstvo u zalaganju za donošenje Zakona o životnom partnerstvu i njegovo poboljšanje.

Protagora protiv Vatikanskih ugovora, školskog vjeronauka…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protagora, udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, na svojim internet stranicama ima objavljen niz akcija, ali i kolumni, koje su upućene protiv Katoličke crkve. Nekoliko naslova koje možete naći su ”Hrvati, istupimo iz Rimokatoličke crkve!”, ”Opet Bozanić melje gluposti”, ”Vjeronauku nije mjesto nigdje”…

Sudjelovali su i na prosvjedu za raskidanje Vatikanskih ugovora. ”Republika Hrvatska je sklopivši ugovore s Vatikanom narušila svoju Ustavom zajamčenu sekularnost. Katolička crkva je vreća bez dna, država u našoj, hrvatskoj državi. Dobiva milijarde kuna našeg novca iz rastućih poreza koji su nam nametnuti”, naveli su tada na svojim stranicama.

Bunili su se nekoliko puta protiv sadržaja udžbenika vjeronauka, pisali su ministru Kotromanoviću zbog ”prisilnog pohađanja vojnika vjerskim manifestacijama”, bunili se zbog ”obaveze odvođenja učenika škole na religijski obred od strane njihovih razrednika’…

Sve humanističke ili sekularističke organitacije u Međunarodnoj uniji za humanizam i etiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna unija za humanizam i etiku jedna je od sekularističkih organizacija je jedina svjetska krovna organizacija koja obuhvaća humanističke, ateističke, racionalističke, sekularističke, skeptične, laičke, etičkokulturne, slobodoumnne i slične organizacije širom svijeta. Ona obuhvaća preko 100 humanističkih ili sekularističkih organizacija u više od 40 zemalja, navodi se na njihovim stranicama.

Svake godine sastavljaju zvješće o diskriminaciji protiv ateista, pokreću određene teme koje im se čine bitne, a pokreću i veće projekte, te organiziraju Svjetski kongres humanista.

Međunarodna ateistička alijansa želi ”obrazovati javnost o ateizmu”

Međunarodna ateistička alijansa je zajednica ateističkih organizacija i pojedinaca posvećena obrazovanju javnosti o ateizmu, sekularizmu i srodnim pitanjima.

Trenutno vode kampanju kojom žele ”zaustaviti lov na vještice koji organizira samozvani kršćanski iscjeljitelj, a koje često imaju tragičan rezultat za žrtve koje su obično najranjivije osobe iz zajednice”, a najavljuju i Međunarodnu konvenciju ateista, zatim Dane ateizma…

Što je s knjigom ”Humanizam za djecu”?

Knjiga “Humanizam za djecu” autorice Nade Topić Peratović bit će predstavljena u petak, 27. veljače, u Velikoj dvorani Novinarskog doma, a jedan od predstavljača bit će i intendant riječkog HNK Oliver Frljić.

”Kao u svim aktivističkim djelovanjima – povod je bio vlastito iskustvo. Kao roditelj željela sam svom djetetu približiti humanističke vrijednosti, ljubav za čovjeka, odgovornost za društvo i okoliš, ali i sposobnost i spremnost za istraživanje i kritičko propitivanje postojećih znanja. Smatram da postoji jedna veća kvaliteta ljudskog postojanja – ako živimo svjesniji i budniji život. Želja mi je da naša djeca budu stvaratelji i inovatori i da su sposobni surađivati s ljudima različitih mišljenja i kultura. Mislim da je to važno za uspjeh i sreću djece u 21. stoljeću”, riječi su autorice knjige Nade Topić Peratović, navodi se na stranici civilcourage.hr.

Na stranici Centra za građansku hrabrost također je navedeno kako knjiga služi ”osnaživanju svih drugačijih – zbog čega osim ateističko-agnostičkih, sekularnih i humanističkih vrijednosti sadrži i taj “drugačiji”, ali ništa manje vrijedan, pogled na svijet te feminističke i ljudskopravaške vrijednosti, pa čak i pomalo otvara osjetljivo područje kulture odgovornosti i suočavanja s (nedavnom) prošlošću”.

Hrvatska je ipak većinski katolička zemlja

”U Hrvatskoj je najveći problem što se načelo sekularnosti ne poštuje kako nalaže Ustav. A to načelo bi trebalo biti u službi svih građana, i religioznih i ireligioznih. Primjeri su brojni, počev od vjerskih dogmi koje se kodificiraju u zakone naše države, kao u slučaju Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, preko činjenice da budući predsjednik mora prisegnuti u ime Boga, pa do križeva u sudnicama, školskim prostorijama te odlascima na mise što se ne očekuje samo od djece, nego i nastavnog osoblja…”, rekla je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Nada Topić Peratović.

Pritom je zaboravila na jednu činjenicu – Hrvatska je većinski katolička zemlja. Većina stvari koje je spomenula sasvim je normalna u zemlji koja prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine  ima 86,28% katolika. Osim što su ugovori sa Svetom Stolicom protiv kojih se “žestoko” bore, sasvim uobičajen način reguliranja pitanja Crkve i države u Zapadnoj Europi, pripadnici ovih inicijativa, često agresivni u svojim nastupima, zaboravljaju da su ugovori sa Svetom Stolicom poslužili kao osnova za ugovore RH s drugim vjerskim zajednicama. No, druge vjerske zajednice nisu u fokusu “brige” ovih “humanista” za očuvanje “sekularne” države.

Dijalog – rijetko prisutan pojam u djelovanju “humanističkih” udruga

Da je riječ o prilično neuobičajenom djelovanju za demokratsko društvo,  pokazuje, i manjak potrebe za javnim dijalogom od strane ovog dijela NGO sektora. Aktivisti ovih i ovakvih udruga više su glasni nego snošljivi i više agresivni nego pomirljivi, tražeći toleranciju samo onda kada to njima odgovara. Vrhunac njihovog ateizma svodi se na tvrdnju “Crkvi nije mjesto u sekularnoj državi!”, a vrhunac tolerancije svodi se na rečenicu “Vjeronauk van iz škole!” Rješenje svih ekonomskih problema dogodilo bi se ako bi država prestala financirati Katoličku crkvu (ne znamo što je s ostalim vjerskim zajednicima), a ako čitate njihove tekstove i priopćenja, u Hrvatskoj postoji jedna strašno moćna organizacija koja se zove Katolička crkva. Crkva odlučuje o svemu, pa i o zakonima u školstvu.

Je li tome baš tako, bilo bi dobro razmotriti i donijeti zaključke kroz javnu raspravu i dijalog. Do tada, ostaje nam razmišljati tko to ima pravo uzurpirati i prisvojiti sebi pojmove poput humanizam, sloboda, razum itd. I je li Oliver Frljić najbolji primjer za ono što zastupaju ideolozi “humanizma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.