Turska: Papa u Istanbulu ide stopama Benedikta XVI.

Foto: fah

Pohod Turskoj papa Franjo nastavlja u subotu u Istanbulu gdje će posjetiti 1500 godina staru baziliku Aju Sofiju (danas muzej) i Plavu džamiju, nastojeći promicati dijalog između muslimana i kršćana, te ojačati odnose između katolika i pravoslavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam godina nakon posjeta njegova prethodnika Turskoj, Sveti Otac treba proći putem kojim je išao Benedikt XVI.

Nakon dana obilježenog političkim temama u Ankari, Papa Franjo počinje svoj boravak u Istanbulu, nekadašnjem Konstantinopolu koji je sve do osmanlijskog osvajanja 1453. bio prijestolnica kršćanskog Bizantskog Carstva.

Papa će posjetiti baziliku Aja Sofiju, bizantsku crkvu koju su osmanlijski sultani pretvorili u džamiju, a koju je nakon pada carstva 1935. turska država prenamjenila u muzej koji svake godine posjećuju milijuni ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petnaest stoljeća nakon gradnje, budućnost Aje Sofije još je povod za napetosti između kršćana i muslimana koji redovito traže da ona opet bude džamija.

Sveti Otac posjetiti će i džamiju sultana Ahmeta poznatiju kao Plava džamija, što će javnost pratiti s posebnom pozornošću.

Benedikt XVI. je 2006. godine tijekom posjeta Istanbulu posjetio je i Plavu džamiju, postavši tako drugi rimsko katolički poglavar koji je ušao u džamiju. Prvi je bio Ivan Pavao II. koji je to učinio 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi najavio da će Franjo na tom mjestu pokazati “svoje poštovanje” prema islamu “u činu sabranosti”, umjesto formalne molitve.

Papa će zatim tijekom poslijepodneva predvoditi misu u katedrali Duha Svetoga za neveliku kršćansku zajednicu s jedva 80.000 vjernika koji u Turskoj žive među 75 milijuna muslimana.

Kako navodi Sveta Stolica, Papa bi mogao iskoristiti posjet za susret s predstavnicima više tisuća kršćana izbjeglih iz Iraka i Sirije koji su se sklonili u najvećem turskom gradu bježeći pred ratom i džihadističkom prijetnjom.

Drugi dan boravka u Turskoj Papa će završiti susretom s primasom Pravoslavne crkve, patrijarhom Bartolomejom na kojemu bi trebali približiti dvije Crkve koje su se međusobno udaljile nakon raskola 1054.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S nestrpljenjem očekujemo posjet našeg brata, pape Franje”, rekao je Bartolomej uoči posjeta, “bit će to još jedan velik korak u prijateljskoj vezi sestrinskih Crkava”.

Oko 7000 policajaca pazit će na Papinu sigurnost u Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.