U četvrtak obilježavanje najveće akcije hrvatskih prognanika: Blokada UNPROFOR-a na Biljskoj cesti i u Nemetinu

Foto: Zajednica povratnika Hrvatskog Podunavlja.

U četvrtak će se svečano obilježiti najveća akcije hrvatskih prognanika, blokada zaštitnih vojnih snaga Ujedinjenih naroda UNPROFOR, koja je započela 1. srpnja 1994. na Biljskoj cesti i u Nemetinu i trajala 46 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnjem obilježavanju ovog povijesnog događaja sudjelovat će saborski zastupnik Stipan Šašlin, tadašnji povjerenik Vlade RH za Baranju Marko Kvesić, predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga Osječko-baranjske županije (KUBIS) i predstavnici Zajednice povratnika Hrvatskog Podunavlja.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

Četvrtak 1. srpnja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9,00 sati:

– Okupljanje kod spomen-obilježja na Biljskoj cesti (uz drveni križ);

– Polaganje vijenca i paljenje svijeća za više od 200 ubijenih civila u Baranji za vrijeme protektorata UNPROFOR-a;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Prigodne izjave sudionika te akcije;

– Odlazak u Nuštar na protokol obilježavanja istoga događaja za Vukovarsko-srijemsku županiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, pored neučinkovitosti u zaštiti civilnog pučanstva, UNPROFOR-u se zamjera pomaganje srpskog etničkog čišćenja, brojne dokazane pojave šverca i profiterstva, a posebno krčenje embarga UN-a i dostavljanje velikih količina benzina i različite opreme Srbima na okupiranim hrvatskim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.