U HNK-u Split premijerno izveden ‘Balet o mladosti’

Foto: www.hnk-split.hr

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Split u petak navečer izvelo je premijeru “Balet o mladosti” u koreografiji Igora Kirova i uz glazbu šlagera i šansona domaće glazbe šezdesetih godina prošloga stoljeća i dramaturgiju Gorana Golovke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Split je dobio jednu iznimno vrijednu baletnu predstavu kojom se može ponositi”, rekao je dramaturg Golovko, ujedno v.d. intendanta splitskoga HNK-a.

Po njegovim riječima, predstava je nadahnuta glazbom, ali “riječ je o jednom iznimnom koreografskom rukopisu Igora Kirova”.

“Kirov je svojim žarom uspio uobličiti evergreene hrvatske glazbe u jedno zbivanje kojem smo režijski i dramaturški malo dali podršku, uz koju je u cjelini balet dobio jednu zanimljivu, vedru, veselu, lijepu, ali i tužnu priču o svim nama – o našim emocijama i potrebi za pripadanjem i ljubavlju, o našem strahu od samoće,” rekao je Golovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je također kazao kako je planirnao da Balet o mladosti dva puta bude izveden i na ovogodišnjem Splitskom ljetu na Sustipanu, tik uz more.

Publika je predstavu nagradila petominutnim pljeskom. Za vrijem trajanja predstave, publika je više puta pljeskala nagrađujući izvođače.

Koreograf Igor Kirov je novinarima izjavio kako je “publika rekla svoje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što god bih rekao bilo bi suvišno nakon reakcije publike,” dodao je Kirov.

“Balet o mladosti” prate pjesme: “Što me čini sretnom” (Josipa Lisac), “Za mene je sreća” (Gabi Novak i Radojka Šverko), “Ti si moje proljeće” (Bijele strijele), “Ti” (Gabi Novak), “Takav je život” (Pro Arte), “Crne marame” (Anica Zubović), “Dalmatinke male” (Zdenka Vučković i Marko Novosel), “Prvi snijeg” (Gabi Novak), “Još jednom” (Elvira Voća), “Potraži me u predgrađu” (Lado Leskovar), “Tvoj glas” (grupa 4M), “Eden baknež” (Nina Spirova), “Samo jednom se ljubi” (Ivo Robić), “Decembarska pisma” (Maruška Kalođera), “Plavuša” (Krunoslav Kićo Slabinac), “Što učinila si ti?” (Oliver Dragojević), “Balada” (Ana Štefok), “O, mladosti” (Arsen Dedić) i “Sviraj mi, sviraj” (Tereza Kesovija).

Prvobitno je ova baletna premijera najavljena pod naslovom “Balet o jednoj mladosti”, a naslov je promijenjen na traženje vlasnika autorskih prava pjesme “O jednoj mladosti”, priopćili su iz splitskog HNK. Ta pjesma nije izvedena u sklopu predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.