U središtu Madrida otvorena izložba – ‘Nikola Tesla: budućnost je njegova’

U središtu Madrida, u prostoru Fundacion Telefonica, na preko 1000 m2 otvorena je do sada najveća izložba o Nikoli Tesli – “Nikola Tesla: budućnost je njegova” koju je kroz tri godine intenzivnog rada priredio kustoski tim Miguel A Delgado i Maria Santoyo, u suradnji s brojnim institucijama i umjetnicima iz cijelog svijeta, između ostalih i s hrvatskom umjetnicom Helenom Bulajom Madunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krosmedijski eksperimentalni video rad i dokumentarni film Helene Bulaj Madunić “Mehaničke Figure Inspirirani Teslom” u kojem o Tesli između ostalih govore Terry Gilliam, Marina Abramović, Andy Serkis, Christopher Priest, Laurie Anderson, Samantha Hunt, uvršten je u sekciju “Pop Tesla”.

Izložba predstavlja do sada najsadržajniji i najobuhvatniji uvid u Teslin rad i razmišljanja, kao i njegovu inspiraciju u današnjoj kulturi i društvenom razvoju. Izložbom se prije svega želi ukazati na genijalnost Teslinog uma te potencijal njegovih ideja i djela u razvoju čovječanstva, ne samo u znanstvenom i tehnološkom smislu, nego jednako vrijednom kulturološkom i duhovnom razvoju.

Izložba daje složeni uvid u inspirativni potencijal Nikole Tesle, od znanstvenih krugova, preko kreatora video igara, filmskih redatelja, strip crtača, blogera, tattoo majstora, pjevača, street artista, glumaca, pisaca, ekologa … Svi oni osjećaju veliko divljenje prema Nikoli Tesli i svatko mu na svoj osebujan način odaje priznanje. U njihovim očima Tesla je ne samo romantična, mesijanska figura već i ikona suvremene kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanom otvaranju prisustvovalo je preko 500 uzvanika, među kojima i veliki broj uglednih predstavnika iz španjolskog znanstvenog i društevnog žvota.

U sklopu bogatog programa koji će se odvijati za vrijeme trajanja izložbe do 15. veljače 2015., kao prvo u nizu, 13. studenog, održana je i filmska večer posvećena Tesli “PROYECCIONES TESLIANAS” – na kojem su predstavljena i prikazana 3 iznimna filmska djela u nastanku.

“Mehaničke figure inspirirane Teslom” je krosmedijski dokumentarni filmski projekt hrvatske redateljice i umjetnice Helene Bulaja Madunić, “My inventions” je kratki igrani biopic u režiji kanadskog redatelja i scenarista Roberta Holbrooka, te “Tesla and the lamplighter” koji je kratki animirani film srpskog redatelja Branislava Brkića. Tom prigodom održan je i okrugli stol o Tesli kao ikoni suvremene pop kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva tri filmska djela priređena su i za dugometražne oblike dokumentarno, igranog i animiranog žanra.

Izložba “Nikola Tesla: budućnost je njegova” traje do 15. veljače 2015. Nakon Madrida, planira se turneja po svijetu, proširenim programom u okviru teme “Pop Tesla”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.