U srijedu predstavljanje knjige dr. sc. Esther Gitman ‘Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights’

Foto: HKS

Hrvatsko katoličko sveučilište i Kršćanska sadašnjost organiziraju predstavljanje knjige dr. sc. Esther Gitman „Alojzije Stepinac-Pillar of Human Rights“ autorice Esther Gitman u srijedu 13. veljače u 18 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske), u Velikoj dvorani (nova zgrada).

> Dr. Gitman: ‘Žao mi je što je tako puno priča o Stepincu koje se iznose bez dokaza i što neki poput Zuroffa falsificiraju povijest’

Knjigu će predstaviti:

izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, urednik knjige,
Višnja Starešina, politička analitičarka i publicistkinja
i
dr. sc. Esther Gitman, autorica

Predstavljanje će moderirati don Anton Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.

Knjiga “Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights” istražuje kako je mladi svećenik iz ruralne Hrvatske postao junak nacije, Katoličke Crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Kao starozavjetni prorok nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom tri totalitarna režima. Branio je učenje Crkve i na taj način pokazao kako produhovljeni čovjek usmjeren na univerzalne vrijednosti može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti – stoji u sažetku knjige.

Esther Gitman rođena je u Sarajevu, tada dijelu NDH, te je njena obitelj morala napustiti grad zbog progona Židova. Dokrotirala je na temu Rescue of Jews in the Independent State of Croatia, 1941-1945. (Spašavanje židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.) .

Kako je posvjedočila u jednome intervjuu, istraživanjem spašavanja Židova u NDH počela se baviti nakon što ju je kći koja ima šestero djece upitala kako je uspjela preživjeti holokaust u vrijeme nacističke strahovlade. U svojim istraživanjima ostala je fascinirana hrabrošću i požrtvovnošću Hrvata u spašavanju Židova, a osobito njihovog pastira kardinala Alojzija Stepinca.

Zbog toga što je agresivna jugoslavenska promidžba, čiji je nastavak i ova današnja velikosrpska, upravo po tom pitanju stigmatizirala Hrvate kao kolektivne krivce i genocidan narod, dr. Gitman je napisala knjigu When Courage Prevailed: The Rescue and Survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945 tj. Kad hrabrost prevlada: Spašavanje i opstanak židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945. koju je objavila 2011. godine Kršćanska sadašnjost s istoimenom temom, te više nego pozitivnom ulogom blaženog kardinala Alojzija Stepinca u svemu tome.

U akademskoj godini 2013./2014. bila je gostujuća profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a studentima je držala kolegij o spašavanju Židova. Veliki kancelar HKS-a kardinal Josip Bozanić dodijelio joj je medalju za posebne zasluge u širenju istine o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nakon što je održala uvodno predavanje na znanstvenom skupu “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća” u studenom 2015. U Bruxellesu 2016. na poziv hrvatske zastupnice Marijane Petir u Europskom parlamentu dr. sc. Gitman održala je predavanje o važnosti nadbiskupa Stepinca i njegova djelovanja za razumijevanje današnje Europe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr