U sv. Donatu u Zadru otvoreno zadnje izdanje ‘Dolaska u baštinu’

Svečanim otvorenjem izložbe “Folie i ruševine: Između nedovršenosti i mašte” u sv. Donatu započelo je osmo i ujedno zadnje izdanje projekta Sveučilišta u Zadru – Dolazak u baštinu.

Izložbu čine razne izvedbene umjetnosti – od perfomansa, projekcija filmova do svjetlosnih instalacija – u znaku propitivanja kulturne baštine posebice Hrvatske i Škotske na ideji da ruševine nisu samo ostaci prošlih civilizacija, nego i iluzija kolektivne memorije.

Osim domaćih, izložba je okupila umjetnike iz Škotske, Njemačke i Amerike, a umjetnički voditelj i kustos Josip Zanki najavio je da je to ujedno zadnje izdanje projekta “Dolazak u baštinu” koje je bilo započeto još 2007.

“Ima više razloga zašto je ovo zadnje izdanje, ali možda je ključni taj što Zadru nedostaje galerija suvremenih umjetnosti koja bi mogla pružiti logistiku za projekt ove vrste”, rekao je Zanki.

Zadarska publika će, rekao je, u sljedećih tjedan dana imati priliku vidjeti instalaciju Martine Mezak, zatim instalaciju i fotografije Johna Mullena iz Škotske i njegova sunarodnjaka Chrisa Dooksa.

“Dolazak u baštinu” održava se uzastopno već sedam godina i početno je tematski bio vezan uz prvi hrvatski roman Planine nastojeći prenijeti roman u kontekst moderne umjetničke prakse.

Izložba u organizaciji Sveučilišta Zadru i University West of Scotland traje do 13. rujna, a kustosi su Josip Zanki i Katarzyna Kosmala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Joadl